Webbinarium Brasilien – pandemin, president Bolsonaro och framtiden

17 Mar 2021 18:00
https://www.facebook.com/Arenaide/

Covid-19 har haft en mycket omfattande utbredning i Brasilien, och försvårats av att landets president, högerpopulisten och den tidigare yrkesmilitären Jair Bolsonaro på en rad olika sätt motarbetat delstaternas ansträngningar att stävja pandemin och själv banaliserat pandemins farlighet. Som ett resultat är arbetslösheten omfattande, och många människor lider svårt.

Trump var en nära allierad med Bolsonaro, och Trumps förlust i presidentvalet har isolerat Brasilien än mer utrikespolitiskt. Bolsonaros extrema miljöpolitik med en omfattande exploatering av Amazonas möter också omvärldens fördömande.

Trots alla missgrepp stöttar cirka en tredjedel  av befolkningen fortfarande Bolsonaro. Flera höger-center partier har slutit allians med honom, och han har nu majoritet i landets kongress. Dessa partier gick också framåt i det senaste kommunalvalet i november ifjol. 2022 är det presidentval igen. Vilka är möjligheterna för den politiska oppositionen mot Bolsonaro att formulera en gemensam politik och på allvar hota honom i presidentvalet?

Dessa och andra frågor kommer att diskuteras under webbsändningen.

Medverkande:

Lennart Kjörling, journalist och författare, Brasilienkännare

Thais Machado Borges, docent, Nordiska Latinamerikainstitutet vid Stockholms universitet

Torsten Wetterblad, Brasilienkännare

Samtalsledare: Laura Alvarez Lopez, professor i portugisiska, Stockholms universitet

Arrangörer: Arena Idé, ABF Stockholm, Nordiska Latinamerikainstitutet och Stockholms Universitet.