Camilla Andersson Sparring vann med Kockduellen

Över 600 politiska projekt från hela Europa nominerades till utmärkelsen The Innovation in Politics Awards 2018. Bland de 80 finalisterna var fem svenskar, varav en vann i kategorin jobb: Camilla Andersson Sparring med Kockduellen.

De svenska finalisterna var Camilla Andersson Sparring (C), Agneta Granström (MP), Boel Godner (S), Sedat Arif (S) och Daniel Forslund (L).

The Innovation in Politics Awards är en utmärkelse som delas ut till politiker som har modet att bryta ny mark, vara nyskapande och uppnå resultat – oavsett partitillhörighet eller politisk nivå. I en tid när många medborgare tvivlar på politikens förmåga vill Innovation in Politics Awards lyfta fram politiker som gör skillnad.

Utmärkelsen delas ut i nio kategorier: civilisation, demokrati, jobb, välstånd, livskvalitet, mänskliga rättigheter, gemenskap, frihet och miljö. Vinnarna presenteras vid en internationell gala den 17 november i Wien, Österrike.

De svenska finalisternas projekt

Camilla Andersson Sparring (C) – Kockduellen

Det är brist på utbildade kockar i Sverige – de kommande åren kommer restaurangindustrin behöva rekrytera 5000 nya kockar. Samtidigt söker färre unga till hotell- och restaurangprogrammen där man kan utbilda sig till kock. 2016 var programmet i Falun på väg att stänga efter att endast fyra elever ansökt. Camilla Andersson Sparring, som är kock på en förskola och ledamot i kommunstyrelsen för Centerpartiet, ändrade detta med sin idé att elever ska tävla med varandra i en kockduell. Detta ledde till en stor ökning av intresset för att utbilda sig till kock.

 

Agneta Granström (MP) – Förebyggande av aborter genom gratis tillgång till preventivmedel

Region Norrbotten har lyckats åstadkomma en kraftig sänkning av antalet aborter genom att ge alla kvinnor under 26 år gratis tillgång till preventivmedel. Det var en kontroversiell investering, men den har verkligen lönat sig: lägre kostnader för aborter kompenserar för kostnaden för preventivmedel. En annan viktig vinst, menar initiativtagaren och regionrådet Agneta Granström, är att regionens barnmorskor nu får mer tid att ägna sig åt önskade graviditeter, i stället för oönskade.

 

Boel Godner (S) – Skandinaviens första hybridbusslinje

Nu är Skandinaviens första hybridbusslinje med trådlös laddning på väg. Ett unikt samarbete mellan Scania, Stockholms lokaltrafik, Vattenfall, Södertälje kommun och Kungliga Tekniska högskolan har resulterat i en nyutvecklad stadsbuss som ska trafikera linje 755 i ett år. Projektet är delvis finansierat av Energimyndigheten och målet är att utveckla ett tyst och hållbart kollektivtrafiksystem. Sju minuters laddning är tillräckligt för att buss 755 ska gå på el hela 10 kilometer av busslinjen från Tom Tits till Södertälje syd och tillbaka. Teknologin är säker, effektiv och miljövänlig.

 

Daniel Forslund (L) – Säker nätåtkomst till dina egna journaler

Daniel Forslund, innovationslandstingsråd i Stockholms läns landsting, har initierat ett omfattande genomförande av en tjänst som kommer att ge alla patienter i Stockholmsregionen en säker nätåtkomst till sina egna journaler. Initiativet gör detta obligatoriskt för vårdgivare i regionen. Innan kunde patienter endast få ta del av viss information, och det var svårt att dela informationen mellan olika vårdgivare, exempelvis olika sjukhus i Stockholmsregionen.

 

Sedat Arif (S) – BOOST by FC Rosengård

Boost som drivs av fotbollslaget FC Rosengård är ett arbetsmarknadsprojekt som tar plats i socialt och ekonomiskt utsatta områden. Projektet är ett samarbete med Malmö stads kommun, ett flertal andra kommuner och Arbetsförmedlingen. Projektet når ut till ungdomar som behöver individualiserade och skräddarsydda program för att komma in på arbetsmarknaden. Projektet har nått väldigt positiva resultat och 70 procent av de som deltagit har fått arbete eller börjat på en utbildning.

 

Bakom Innovation in Politics Awards står flera ansedda tankesmedjor i Europa: Act.Now i Wien, Das Progressive Zentrum i Berlin, Dublin City University, Bulgarian School of Politics, EuropaNova i Paris, European Forum Alpbach, Szkola Liderów och THINKTANK i Polen. I Sverige representeras utmärkelsen av Arena Idé, tankesmedjan inom Arenagruppen. Läs mer om Innovation in Politics Awards

Vill du komma i kontakt med finalisterna? Kontakta Lisa Pelling, representant i Sverige för Innovation in Politics Awards. Telefon: 073-6541316. Mejl: lp@innovationinpolitics.eu