Om Arena Idé

Arena Idé är en progressiv och partipolitiskt obunden tankesmedja med medborgar- och löntagarperspektiv. Vi finansieras av fackföreningsrörelsen och är en del av den ideella föreningen Arenagruppen.

Arena Idé fokuserar på frågor som rör arbetsmarknaden, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi ger ut rapporter, poddar, böcker och ordnar seminarier och samtal. Arena Idé genomför egna utredningar och analyser, men samarbetar också med forskare, utredare och andra skribenter.

Har du en rapportidé? Läs mer här.

Arena Idés finansiärer är huvudsakligen fackförbund inom LO, TCO och Saco. Vi är självständiga och fria att planera och genomföra vår verksamhets innehåll och inriktning.


Lisa Pelling
är chef för Arena Idé med särskilt ansvar för välfärds- och demokratifrågor. Hon har doktorerat i statsvetenskap vid Wiens universitet och har tidigare bland annat varit sakkunnig på Utrikesdepartementet. Lisa är ledarskribent på Dagens Arena och ofta anlitad som kommentator, bland annat återkommande i SVT Morgonstudion, Sveriges Radios God morgon, världen! och Kvartals podd Veckopanelen. Hon är tillsammans med Johanna Lindell författare till boken Det svenska missnöjet.

Lisa nås på lisa.pelling@arenagruppen.se eller telefon 073-654 13 16.
Pressbilder och mer info.


German Bender
är utredningschef med särskilt ansvar för arbetsmarknads- och utbildningspolitik. Inom ramen för sitt arbete på Arena Idé doktorerar han även vid Handelshögskolan, med forskning om hur arbetsmarknadens parter hanterar lönebildning, automatisering och migration. Vårterminen 2023 var han gästforskare vid Harvard University på Center for Labor and a Just Economy (CLJE). German har 15 års erfarenhet av analys- och påverkansarbete från bland annat TCO, där han arbetat som utredare och talskrivare, och LO, där han varit talskrivare och opinionsbildningsansvarig. I grunden är han utbildad journalist (JMK) och civilingenjör (KTH).

German nås på german.bender@arenagruppen.se eller telefon 070-202 31 11.
Pressbilder och mer info.


Elinor Odeberg
är chefsekonom på tankesmedjan Arena Idé med särskilt ansvar för klimatfrågor. Elinor har tidigare arbetat som politiskt sakkunnig på Finansdepartementet med särskilt ansvar för internationell ekonomisk politik. Hon är ekonomhistoriker och bland annat mångårig utredare på fackförbundet Kommunal.

Elinor nås på elinor.odeberg@arenagruppen.se
Pressbilder och mer info.


Håkan A Bengtsson
är vd för Arenagruppen och arbetar med progressiv idéutgivning kopplad till ekonomi, arbetsliv, demokrati och välfärd.

Håkan nås på hakan.bengtsson@arenagruppen.se eller 073-654 13 00.
Högupplöst bild på Håkan A Bengtsson


Daniel Lind är forskningsledare för Produktivitetskommissionen, ett femårigt initiativ av Facken inom Industrin. Daniel har under de senaste 15 åren arbetat som facklig chefsekonom och samhällspolitisk chef och har under den här tiden forskat om globaliseringen, industrins betydelse för svensk ekonomi, industrins produktivitetstillväxt och industrins samspel med andra delar av ekonomin.

Daniel nås på daniel.lind@arenagruppen.se. 
Pressbilder och mer info.


Ola Bo Larsson är kultur- och folkbildningsansvarig och programledare för Folkbildningspodden. Ola har en lång yrkeserfarenhet från folkbildningen med flera förtroendeuppdrag. Senast har han varit chef och rektor för Jakobsbergs folkhögskola.

Ola nås på ola.larsson@arenagruppen.se eller telefon 070-357 38 14.
Högupplöst bild på Ola Bo Larsson

 

Helena Eitrem är kommunikatör för tankesmedjan, och har en lång erfarenhet av att kommunicera samhällsfrågor. Helena nås på helena.eitrem@arenagruppen.se eller telefon 073-654 13 13.

Simon Karlsson är formgivare och ljudtekniker på tankesmedjan Arena idé. Han är utbildad designer. Simon har tidigare arbetat som medietekniker på Karolinska Institutet. Simon nås på simon.karlsson@arenagruppen.se eller telefon 073-654 13 67.

Kristina Wicksell Bukhari är strategisk kommunikatör. Hon har bred erfarenhet av politisk påverkan, sociala medier och press och är även konsult på Arena Opinion. Kristina nås på kristina.wicksellbukhari@arenagruppen.se eller telefon 070-644 08 62.

Vill du praktisera hos oss? Klicka här.

 

Under våra snart 20 år som tankesmedja har vi upparbetat ett omfattande internationellt nätverk med tyngdpunkt i Europa. Här är några av dem som ingår i nätverket:

    

 

     

Via Innovation in Politics Institute samarbetar vi även med dessa: