Samtal om valet i USA

Den 5 november är det presidentval i USA. Dagens Arena och tankesmedjan Arena Idé bjuder in till en serie samtal med experter på amerikansk politik.

Vi kommer att analysera Demokraternas och Republikanernas presidentkampanjer och diskutera valresultatets konsekvenser för bland annat den amerikanska demokratin, ekonomin och fackföreningsrörelsen. Välkommen att lyssna och ställa frågor när våra medarbetare samtalar med framstående forskare, journalister och politiska bedömare.

 

30 september: Utblick inför USA-valet

Samtidigt med presidentvalet sker många andra val – till kongressen, delstatsparlament, av guvernörer, samt lokala val och folkomröstningar. Vilka ställningstaganden har de bägge partierna gjort i avgörande frågor som klimatomställningen, aborträtten, inflationen, sysselsättningen, migrationen och krigen i Ukraina och Israel?

Medverkande:
Karin Henriksson, Washingtonbaserad frilansjournalist, tidigare Svenska Dagbladets USA-korrespondent och författare till flera böcker om USA.
Leif Pagrotsky, tidigare Sveriges generalkonsul i New York och statsråd.
Erik Åsard, tidigare föreståndare för institutionen för Nordamerikastudier, Uppsala universitet, författare och debattör.
Samtalet leds av Håkan A Bengtsson, vd för Arenagruppen.

Tid och plats: Den 30 september kl. 18:00–19.30 i ABF-huset (Katasalen), Sveavägen 41.

Biljetter köps här.

Perspektiv från ett polariserat politiskt landskap

Tankesmedjorna Arena Idé och Fores bjuder tillsammans med Amerikanska ambassaden i Stockholm in till ett samtal med två framstående före detta amerikanska kongressledamöter: republikanen Scott Klug och demokraten Elizabeth ”Betsy” Markey.

De tidigare kongressledamöterna Scott Klug och Betsy Markey ger sin syn på hur polariseringen av amerikansk politik påverkar USA:s inrikes- och utrikespolitik, och delar med sig av sina unika erfarenheter av samarbete över partigränserna.

Moderator: Håkan A Bengtsson, vd Arenagruppen
Inledning: Ulrica Schenström, vd Tankesmedjan Fores

Datum: 3 oktober 2024
Tid: Dörrarna öppnar kl. 16:30, samtal från 17:00
Plats: Fores, Sveavägen 59, Stockholm

Arrangörer: Fores, Arena Idé och Amerikanska ambassaden i Stockholm


11 oktober: Vad innebär valet för den amerikanska familjepolitiken?

Familjen står på många sätt i centrum för den amerikanska valrörelsen. Oavsett om det handlar om rätten att bestämma över sin egen kropp, rätten att leva ihop med den man älskar eller möjligheten att kunna kombinera arbete med att ha en familj. Även kandidaternas egna familjer och familjeförhållanden får mycket uppmärksamhet i valrörelsen.

Medverkande: Cassandra Engeman, forskare vid Institutet för social forskning (SOFI)
Kommentar: Peter Sidlund Ponkala, förbundsordförande för RFSL, Riksförbundet för hbtqi-personers rättigheter
Samtalsledare: Lisa Pelling, chef för tankesmedjan Arena Idé

Tid och plats: Den 11 oktober kl. 14:00–15:00 i Arenagruppens lokaler på Barnhusgatan 4.

Gäst är Cassandra Engeman, forskare vid Institutet för social forskning (SOFI) vid Stockholms universitet. I sin forskning har Cassandra Engeman bland annat kunnat visa att det finns två avgörande förutsättningar för en progressiv familjepolitik i USA och i USA:s delstater: dels att Demokraterna sitter vid makten, dels att det finns en stark fackföreningsrörelse som trycker på för sådant som föräldraledighet.

Cassandra Engeman utsågs nyligen till finalist för det prestigefyllda Rosabeth Moss Kanter-priset för en studie om pappaledighet i 22 länder. Studien lyfter fram progressiva partiers och kvinnliga lagstiftares roll i utformningen av pappaledighet under 50 år.

Samtalet med Cassandra är på engelska, kommentar på svenska.

Anmäl dig till samtalet med Cassandra Engeman

16 oktober: Ett avskedsbrev till USA

Samtal med Martin Gelin, vars nya bok skildrar hans beslut att flytta från USA till Frankrike.

Samtalet kretsar kring Martin Gelins erfarenheter under de 23 åren i USA, hur han upplever att landet har förändrats, hans tankar om det politiska läget inför valet och varför han bestämt sig för att lämna USA.

Martin Gelin är författare och journalist. Han har skrivit flera böcker om USA, bland annat om det republikanska partiet och om den amerikanska rasismens historia. Har skriver för Dagens Nyheter, The Guardian och Washington Post.

Samtalet leds av Håkan A Bengtsson, vd för Arenagruppen.

Arrangörer: Arena Idé och Dagens Arena

Anmäl dig till samtalet med Martin Gelin

25 oktober: Hur påverkar valet USAs fackföreningsrörelse?

Samtal med Benjamin Sachs, professor i arbetsrätt vid Center for Labor and a Just Economy, Harvard Law School, som besöker Sverige. Bägge presidentkandidaterna har försökt framställa sig som fackföreningsvänliga. Men har Kamala Harris lika starka band till fackföreningsrörelsen som Joe Biden? Hur trovärdiga är Donald Trumps och hand vicekandidat JD Vances löften om att återupprätta medel- och arbetarklassen? Vilka konkreta förslag finns det för att stärka de tillbakapressade amerikanska fackföreningarna och hur realistiskt är det att de faktiskt genomförs?

Samtalet är på engelska och leds av German Bender, utredningschef på Arena Idé och forskare knuten till Handelshögskolan och Harvard.

Tid och plats: Den 25 oktober kl. 13.00–14.00 i Arenagruppens lokaler på Barnhusgatan 4.

Anmäl dig till samtalet med Benjamin Sachs

 

5 november: Idébaren på valdagen

Mer information kommer.

Tid och plats: kl. 18:30 på Kulturhuset Stadsteatern.

Biljetter släpps senare här.

Kategorier:
Seminarier