Rapportsläpp Idén om svenskfientlighet – om SD:s omvända antirasism

5 Nov 2024 15:00 - 5 Nov 2024 16:00

Välkommen på rapportlansering!

Sedan 1990-talet har extremhögern propagerat för idén om svenskfientlighet. Svenskfientlighet är föreställningen att det huvudsakligen är majoritetsinvånarna som utsätts för rasism från invandrar- och minoritetsgruppers sida, och inte tvärtom. Efter att SD kom in i riksdagen har partiet målmedvetet drivit denna idé och i år har den fått sitt slutgiltiga genombrott på regeringsnivå.

I en ny rapport undersöker de båda forskarna Tobias Hübinette och Peter Wikström idén om svenskfientlighet och analyserar vad det kan innebära att SD håller på att vinna kampen om vad både rasism och antirasism står för.

Medverkande:
Tobias Hübinette, Karlstads universitet
Peter Wikström, Karlstads universitet

Kommentar: Annika Hamrud, frilansjournalist, Medieinstitutet Fojo

Fler medverkande tillkommer.

Moderator: Lisa Pelling, chef för tankesmedjan Arena Idé

Datum och tid: 5 november kl. 15–16.

Anmäl ditt intresse för seminariet nedan. Du kommer att få ett mail med plats i centrala Stockholm när vi godkänt din anmälan.

 

Annika Hamrud är knuten till Medieinstitutet Fojo som projektledare inom områdena påverkan, faktagranskning, desinformation samt hat och hot mot journalister. Annika har arbetat som journalist i 35 år, varav 20 år på Dagens Nyheter och 10 år som frilansare. Hon har även skrivit fyra böcker och undervisat i journalistik på universitet. Annikas kandidatuppsats i statsvetenskap från 2011 är en av de första undersökningarna av begreppet svenskfientlighet.