Seminarium Friare kan ingen vara. Överlever det amerikanska experimentet?

5 Nov 2024 09:00 - 5 Nov 2024 10:00
Arenagruppen, Barnhusgatan 4, Stockholm

5 november: Friare kan ingen vara. Överlever det amerikanska experimentet?

Den 5 november går USA till val. Samma dag blir det ett frukostsamtal på Arenagruppen med författaren Göran Rosenberg. För 33 år sedan gav han ut ”Friare kan ingen vara. På spaning efter den amerikanska idén”. Det är en svensk klassiker om USA, som nu kommit i en uppdaterad och utvidgad upplaga.

Vilka idéer är det som driver Amerika? Det var den fråga Göran Rosenberg ställde sig i boken, i början av 1990-talet. Då var demokratin på frammarsch och frihetens vindar svepte över stora delar av världen. Drygt trettio år senare är framtidsutsikterna dystrare. Nu menar Göran Rosenberg att hela det amerikanska experimentet kan kastas över ända:

”När den här boken publicerades första gången 1991 verkade ett auktoritärt maktövertagande i USA minst sagt osannolikt, men under mina år i USA på spaning efter den amerikanska idén mötte jag dem likväl: de krafter och opinioner som från första början ruvande under det amerikanska experimentet i frihet och demokrati och som vid några tillfällen hotade att göra slut på det.”

Välkommen till frukostseminarium inför det amerikanska ödesvalet.

Författaren Göran Rosenberg samtalar med Håkan A Bengtsson, VD Arenagruppen

Tisdagen den 5 november (dagen USA går till val)
Kl. 9.00–10.00.Kaffe serveras från kl. 8.30.
Plats: Arenagruppen, Barnhusgatan 4, 111 23 Stockholm

Anmäl dig till samtalet med Göran Rosenberg här