Skuldfeber och Dyrtider på bokbioturné
Årets fattigaste månad blir startskottet för en bokbioturné om hur allting blev så dyrt.
Svenska hushåll är bland världens mest skuldsatta, inflationen och räntehöjningarna har gjort allt dyrare. Samtidigt ökar klyftorna och bankerna gör rekordstora vinster. Hur hamnade vi här? Det vill författaren Elinor Odeberg och regissörerna Olof Berglind och Nathan Grossman ge svar på genom boken Dyrtider och dokumentären Skuldfeber. Tillsammans ger de sig ut på nationell bokbioturné!
Dokumentären Skuldfeber visar vad som hände när Riksbanken under tio år gjorde pengar gratis, och boken Dyrtider handlar om hur vi hade kunnat bekämpa inflationen – utan att göra oss själva fattigare på kuppen.
Efter filmvisningen samtalar Nathan Grossman, Olof Berglind (regissörerna bakom Skuldfeber) och Elinor Odeberg (författare till Dyrtider) om vinnare och förlorare i pengalotteriet, och om hur det kan komma sig att teknokrater på Riksbanken fått så mycket makt medan folkvalda politiker sitter på händerna. Lokala gäster bidrar med ytterligare perspektiv på varje ort.
Välkommen till en helkväll med film, litteratur och samtal. Så att du kan förstå hur din plånbok, ditt boende och demokratin föll mellan stolarna i ett stort penningpolitiskt experiment.
Se datum och boka din biljett här ››
Mer om filmen och boken
Skuldfeber
Regi: Nathan Grossman och Olof Berglind 2024, 59 minuter
Under 10 års tid var det nästan gratis att låna i Sverige. Men 2022 tog experimentet med de historiskt låga räntorna plötsligt slut. För miljontals svenskar blev det en påminnelse om Riksbankens makt över vår ekonomi. Vilken roll spelar egentligen Riksbanken i samhällsutvecklingen, och vilka konsekvenser har de låga räntorna fått? Stefan Ingves var Riksbankens chef i många år. Ett filmteam följde honom under hans sista, dramatiska tjänsteår.
Dyrtider
Författare: Elinor Odeberg 2024, pocket 13 januari 2025.
Hur dyrt får det bli egentligen? När inflationen i Sverige var den högsta på över tre decennier var Riksbankens enda svar att höja räntorna i historiskt hög takt. Tanken var att om vi fick mindre pengar att spendera, så skulle det hålla tillbaka prisökningarna.
Men måste vi bli fattigare för att bekämpa inflationen? Nej, menar Elinor Odeberg, särskilt inte när storföretagen gör rekordvinster. Inflationen är marknadsekonomins misslyckande, och det är dags att rikta strålkastaren mot politiken bakom prisökningarna.
En bok om varför inflation inte ska bekämpas på vanligt folks bekostnad.
Vill du att biobokturnén ska komma till din stad? Hör av dig till Jenny på Bokförlaget Atlas.