"Analyserna bygger på att individer har full kontroll över sin arbetssituation, att de är perfekt informerade och hundra procent rationella"

Sandro Scocco intervjuas i Dagens Industri om regeringens skattepaket och höjningen av marginalskatten för de med mycket höga inkomster.

Dagens Industri skriver: Fyra av de skattehöjningar som regeringen presenterade på måndagseftermiddagen var skatter på arbete. En effekt är att skatten på den sista tjänade hundralappen stiger från 57 till 60 procent för dem som tjänar över 50 000 kronor i månaden. Svenskt näringsliv uttalar sig kritiskt till skattehöjningen som de befarar kommer leda till sänkt sysselsättning och att individer i chefspositioner sänker ambitionsnivån.

Sandro Scocco, chefsekonom på Arena Idé har ett annat perspektiv:

Det handlar om grupper som har full sysselsättning. Är man chef och tjänar 60 000 kronor i månaden har man inte sällan förtroendearbetstid. Analyserna som forskare i nationalekonomi bygger sin kritik på ha rätt i teorin, men inte när modellerna möter verkligheten. Analyserna bygger på att individer har full kontroll över sin arbetssituation, att de är perfekt informerade och hundra procent rationella. Sandro Scocco.

För hela intervjun se Dagens Industri 2014-10-08.

Kategorier:
Arena Idé i medier, Blogg