Arbetets mening – vad vi gör på jobbet och vad jobbet gör med oss

Vad vi gör i våra liv avgörs till stor del av vad vi gör på jobbet. Men om arbetet inte är utvecklande, vad gör det då med oss? Om det inte upplevs som meningsfullt, om det man gör inte bidrar till att göra världen bättre?

I Arbetets mening möter vi sju personer – arbetare och tjänstemän, kvinnor och män, anställda i olika yrken i privat och offentlig sektor – som berättar om sitt arbete. Deras vittnesmål varvas med fördjupande perspektiv på dagens arbetsliv. En dryg tredjedel av de som arbetar i Sverige tycker inte att arbetet, bortsett från lönen, bidrar till att göra deras liv bättre. I den här boken argumenterar David Eklind Kloo för att vi behöver ta konkreta steg i riktning mot ett mer demokratiskt arbetsliv.

Hösten 2020 gav Arena Idé ut David Eklind Kloos rapport, som bland annat innehåller en undersökning gjort med Novus, som heter Hur har du det på jobbet? 

Boka en föreläsning

Boka David Eklind Kloo för en föreläsning om boken. Han har redan föreläst digital för flera fack, partier och organisationer. Arvode enligt Författarförbundets rekommendationer. Hör av dig till david.eklind.kloo@gmail.com eller på telefon 073-6732982.’

Se webbinariet om boken

 

Davids texter

De som vantrivs på jobbet misstror också demokratin DN Debatt

Utdrag ur boken i Dagens Arena (finns även inläst).

Utdrag ur boken i Arbetsvärlden.

Var tredje upplever att arbete inte bidrar till att göra livet bättre Kulturdebatt i Arbetet

Krönika i Sekotidningen.

Debattreplik i Arbetet.

 

Recensioner

Åsa Linderborg recenserar boken i Aftonbladet.

David Eklind Kloo har facklig bakgrund inom Handels och arbetar nu på Arena idé. Den fördomsfulle kan med andra ord sortera bort ”Arbetets mening” till högen av böcker som inte behöver läsas, eftersom den säkert innehåller typiskt gnällig vänsterpropaganda. Det vore ett misstag, eftersom Eklind Kloo lyfter frågan om arbetet till en existentiell nivå: Vi har bara ett liv. Kan man förverkliga sig själv utan att arbetet är en del av det?

Recension/kulturdebatt av Maria Södling i Dagens Nyheter.

David Eklind Kloo har ett ärende till fackföreningsrörelsen (inte oväntat eftersom han är knuten till tankesmedjan Arena) som liknar Göran Palms credo om arbetets mening femtio år tidigare. Facket måste ta tillbaka debatten om helhet och innehåll, medbestämmande och inflytande på arbetsplatsen. De som utför arbetet måste också anförtros att planera och organisera det.

Boken recenserad i BTJ-häftet. Helhetsbetyg 4 av 5.

Eklind Kloo skriver väl och fördjupar analysen med teoretiska inpass, vilket gör att han skickligt kan driva tesen att dagens arbetsliv måste förändras så att arbetstagare får större inflytande på sina arbetsplatser.

Anmälan i Arbetsterapeuten.

Rekommenderad läsning för alla, men lite extra för fackligt engagerade.

 

Opinionstexter

Atle Morseth Edvinsson skriver en ledare om boken i Aftonbladet.

Pandemin och julen ger en chans – låt oss diskutera framtidens arbetsliv Ledare av Erik Heimersson i DN

Men det är inte flummigt eller utopiskt att resonera om huruvida vårt arbetsliv verkligen är perfekt i sin nuvarande form, och höja blicken från avtalsrörelser och arbetslöshetsstatistik. Kanske har vi alla liksom Karin en röst i öronen, en röst som tillhör Martin Luther och som väser om arbetets plikt och moral?

Ann-Sofie Hermansson skriver en gästkolumn i Göteborgs-Posten.

David Eklind Kloo argumenterar för att vi behöver ta konkreta steg i riktning mot ett mer demokratiskt arbetsliv. Jag håller med. I förlängningen har vi inte råd med utebliven yrkesstolthet. Det kostar såväl pengar som arbetsglädje. Att göra ett hederligt jobb borde inte strida mot reglerna. Det borde tvärtom belönas med både pengar och uppskattning.

Debatt av German Bender i Kollega: ”Dags att damma av utvecklingsavtalet”

Debatt av Per Sundgren i ETC: ”Rätten att leda och fördela måste utmanas”

 

Seminarier, radio och poddar

Släppsamtal med Håkan A Bengtsson.

David medverkar i Kropp & själ i P1 tillsammans med Gisela Bäcklander och Linus Jonkman.

David medverkar i Arbetsvärldens podd Arbete och fritid tillsammans med Britta Lejon, Samuel Engblom och Mikael Feldbaum.

David medverkar i morgonradio Gott Snack med Fredrik Söderholm.

David medverkar i podden Health for wealth med Ann-Sofie Forsmark och Boel Stier.

David medverkar i Reformistpodden med Sara Karlsson och Linn Svansbo.

David medverkar i samtal om framtidens arbetsliv i Reform Societys @work tillsammans med Kristin Alsos och Jakob Ohlsson.

David samtalar om arbetets mening med Kristin Linderoth och Mattias Vepsä i Vepsäs kök.

David samtalar om boken tillsammans med utredare Carola Löfstrand på LO.

David deltar i Vänsterpartiets talkshow Facksnack tillsammans med Jan-Olov Carlsson, Ciczie Weidby och Samuel Carlshamre (finns även som podd).

 

Övrigt

”Många tvingas utföra meningslösa uppgifter” Intervju i Kollega

Facket borde kämpa för mer meningsfulla jobb Intervju i Handelsnytt.

Meningslösheten breder ut sig Reportage och intervju i Flamman

5 frågor i Transportarbetaren.

Intervju i Personal & ledarskap [låst artikel].

Intervju i tidskriften KLASS [finns ej på nätet].

Johan Alfonsson skriver om boken i en essä i Göteborgs-Posten.

Jerker Jansson skriver om boken i Syre.

Författaren återkommer till människors längtan efter att göra nytta. Det är ett betydligt mer positivt sätt att uttrycka problemet än att säga att människor är alienerade. Jag slås under läsningen att jag inte har tänkt på att det är myntets framsida. Anledningen till att vi kan bli alienerade är att vi hela tiden söker mening. På alla plan. Det är inte en tanke som någon intellektuell människa suttit och hittat på, utan det är en del av vår natur som människor. Tänk om vi kunde få leva i ett samhälle som bygger på den insikten.

17 tankar om en förändrad värld i Flamman.

 


Författare
David Eklind Kloo

David Eklind Kloo har en gedigen facklig bakgrund, först som förtroendevald inom Kommunal och sedan som anställd i Handelsanställdas förbund. Under det senaste året har han lett ett projekt om arbetets mening på tankesmedjan Arena Idé. David har tidigare medverkat i Lösa förbindelser (Leopard Förlag), The Politics of Ecosocialism (Routledge) och Vårt sätt att leva tillsammans kommer att ändras (Leopard Förlag). David Eklind […]