I allmänhetens tjänst – en antologi om framtiden för public service

I en nya antologi, initierad av föreningen Oberoende Public Service, skriver några av landets mest respekterade experter om medborgarnas förtroende för public service, dess betydelse för demokratin och framtiden för den oberoende journalistiken.

Bakom antologin står Kerstin Brunnberg, f.d. vd SR, Christina Jutterström, f.d. vd SVT, Allan Larsson, f.d. styrelseordförande SVT, Jan Petersson, f.d. strategichef SR och Jan Scherman f.d. vd TV4.

Samtidigt som den statliga utredningen om public services framtid löper har de fört samtal med både utredarna och kulturdepartementet, hållit seminarier med en rådgivande kommitté och publicerat debattartiklar. I ett av kapitlen sammanfattar de även sina tankar om hur ett framtida public service i allmänhetens tjänst kan se ut.

– Vi har ägnat oss åt de stora samtidsfrågorna som den statliga utredningen inte vill eller får utreda, säger Christina Jutterström. Bland annat har vi analyserat vad den pågående AI-transformationen innebär för public service.

– Vi kräver att public service får en organisation i tiden. Vi säger ja till ett starkare public service med ett bredare uppdrag till nytta och glädje för våra och andras barn och barnbarn, säger Kerstin Brunnberg.

Läs mer om boken I allmänhetens tjänst här.

 


Under måndagen presenteras en rapport baserad på boken på ett seminarium som anordnas av Föreningen Oberoende Public Service i samarbete med Arena Idé och Fores. Rapporten kommenteras av Karin Pettersson, kulturchef på Aftonbladet samt Karin Olsson, biträdande chefredaktör på Expressen. Seminariet kommer att sändas på SVT Forum, håll utkik!

Kategorier:
Okategoriserade