Innovation in Politics Awards

Fossilfritt stål, regnkärlek i Göteborg, generationsöverskridande boende, regnbågsfärgade övergångsställen och interaktiva byggsatser på gatan. Dessa projekt var nominerade till Innovation in Politics Awards 2021, utmärkelsen för nyskapande och modigt politiskt arbete.

– Jag är så glad och stolt över att den europeiska juryn har valt ut så intressanta och nyskapande svenska politiska projekt. Några av Sveriges modigaste politiker får möjlighet att inspirera andra, i Sverige och Europa, säger Lisa Pelling, statsvetare och representant i Sverige för Innovation in Politics Awards.

Innovation in Politics Awards är en europeisk utmärkelse som tilldelas de bästa politiska projekten från hela Europa – oavsett politiskt parti – som kan fungera som inspiration för andra. 

Dessa svenska projekt var i final 2021

Hybrit – fossilfri stålproduktion

Den första demonstrationsanläggningen i industriell skala för fossilfri järnsvamp är här för att förändra den svenska stål- och järnindustrin och förenkla övergången till ett fossilfritt samhälle – både i Sverige och globalt. Birgitta Larsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Gällivare, har tillsammans med sina kommunalrådskollegor Henrik Ölvebo (MP) och Jeanette Wäppling (V) skapat en god grund för den nya anläggningen.

Kategori: Ekonomi

Läs mer om finalisten fossilfritt stål

 

Rain Gothenburg – världens bästa stad när det regnar

I samband med att Göteborg firar 400 år så leder Rain Gothenburg arbetet med hur staden kan nyttja en av stadens mest förbisedda tillgångar – regnet – på ett kreativt, lekfullt och hållbart sätt för att långsiktigt skapa en ännu bättre stad och samtidigt göra livet i staden mer lustfyllt redan idag.

Eva Flyborg (L) är ledande politiker och stöttade projektet i ett kritiskt läge. Projektet leds av projektledaren Magnus Mott och konstnärliga ledaren Jens Thoms Ivarsson.

Kategori: Livskvalitet

Läs mer om finalisten Rain Gothenburg

 

Regnbågsfärgade övergångsställen

I Lund och dess omkringliggande byar målas övergångsställen i regnbågens färger för att påminna invånare om att respektera hbtq-rättigheter, och att det är okej att vara annorlunda. Joakim Månsson (Fi) initierade projektet när han i juli 2020 skickade in ett medborgarförslag, som redan efter ett och ett halvt dygn hade samlat på sig mer än 100 röster.

Kategori: Mänskliga rättigheter

Läs mer om finalisten regnbågsfärgade övergångsställen

 

SällBo – Minska ensamhet genom att bo tillsammans 

Detta innovativa bostadskoncept motverkar ensamhet genom att inspirera människor att bo bättre tillsammans med andra. Lars Hansson (C) är ordförande för Helsingborgshem som leder arbetet med detta generationsöverskridande och unika projekt. 

Kategori: Samhälle och gemenskap

Läs mer om finalisten SällBo

 

Street Moves

Projektet Street Moves tänker om och omformar gatumiljön med fotgängare, hållbara transportmedel och lokalsamhället i åtanke, och omvandlar gator till multifunktionella inkluderande platser. Daniel Helldén (MP) är trafikborgarråd i Stockholms stad, och är politiskt ansvarig för projektet som utformats tillsammans med ArkDes thinktank, Transportstyrelsen och ett antal privata aktörer.

Kategori: Livskvalitet

Läs mer om finalisten Street Moves 

 

Om Innovation in Politics Awards

Vinnarna kommer att koras i varje kategori under nio olika event från december 2021 fram till februari 2022. Den 14 december hålls prisceremonin i kategorin ”Economy” i Stockholm.

Totalt har 90 finalister valts ut från 413 nomineringar. 

Utmärkelsen delas ut i åtta kategorier: civilisation, demokrati, mänskliga rättigheter, gemenskap, ekologi, välstånd, jobb och livskvalitet. 

Juryn har bestått av över 1 000 medborgare från alla europeiska länder.

Arena Idé är svensk partner.

Innovation in Politics Awards är utmärkelser som delas ut för att uppmärksamma nyskapande politiskt arbete. De delas ut av Innovation in Politics Institute, en europeisk organisation med kontor i Wien och Berlin, och med partners i Belgien, Bulgarien, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Litauen, Polen, Schweiz, Sverige, Storbritannien och Tyskland.

Ett antal framstående tankesmedjor och organisationer i Europa är partners i Innovations in Politics Institute: Act.Now i Wien, All Channels i Sofia, Alter Ego i Storbritannien, Arena Idé i Sverige, Ashoka i Polen, bulgariska School of Politics, Das Progressive Zentrum i Berlin, Dublin City University, EuropaNova i Paris, Europäische Forum Alpbach, Kongres Kobiet i Poland, Noesis i Milano och Rom, Out of the Box i Grekland samt Szkoła Liderów och THINKTANK i Polen.

Mer information om utmärkelsen

 

Kontakt

Lisa Pelling, utredningschef på Arena Idé och svensk representant för Innovation in Politics Institute, lp@innovationinpolitics.eu

Helena Eitrem, kommunikatör på Arena Idé, helena.eitrem@arenagruppen.se

Foto på Rain Gothenburg: Marie Ullnert

 


Svenska politiker i final 2019

E-sport och politik
Varje tisdag livesänder riksdagsledamoten Rickard Nordin på Twitch, och diskuterar e-sport och politik med sina följare. Han har hittat ett unikt sätt att nå en ung målgrupp. 

Finalist: Rickard Nordin (C ), riksdagsledamot och klimat- och energipolitisk talesperson för Centerpartiet


Hundra procent fossilfri kollektivtrafik i Skåne
I december 2018 blev all kollektivtrafik i Region Skåne fossilfri. Efter att lokala tåg blivit helt eldrivna år 2000 och busstrafiken i Malmö blev fossilfri 2015 har Mätta Ivarsson spelat en avgörande roll för att se till att regionens över 1 000 regionbussar också har gått över till fossilfritt bränsle. Nu ligger fokus på att minska regionens resande med flyg. Redan förra året minskade antalet tjänsteresor med flyg med 13 procent. 

Finalist: Mätta Ivarsson (MP), ledamot i regionstyrelsen för Region Skåne

Bostad Först Örebro
Bostad Först är ett kunskapsbaserat sätt att bekämpa hemlöshet. I stället för att kräva av personer med mental ohälsa eller beroendeproblematik att de ska ”förtjäna” ett boende, utgår projektet Bostad Först från att en egen bostad är en förutsättning för att få jobb, genomgå en behandling eller bli drogfri. Örebro kommun var först i Sverige med Bostad Först.  

Finalist: Fisun Yavas (S), kommunstyrelseledamot och vice ordförande i programnämnd social välfärd i Örebro

Lärarsatsningen i Norsjö
Glesbygdskommunen Norsjö är nästan 2 000 kvadratkilometer stor, men har bara 4 000 invånare. Lärarsatsningen, som bland annat ger en bonus till lärare som väljer att flytta till och stanna kvar i Norsjö, har ökat andelen behöriga lärare från 50 % till 70 %. 

Finalister: Magnus Eriksson (S), ordförande i utbildnings- och omsorgsutskottet, Norsjö, och Therese Berg, verksamhetschef utbildning, Norsjö

Digitala vårdbesök
Alla offentligt drivna vårdcentraler i Region Skåne erbjuder nu digitala vårdbesök, främst till listade patienter med lättare besvär som inte kräver fysiska besök. Det gör den lättare vården mer lättillgänglig samtidigt som det kan frigöra tid för patienter med större vårdbehov. 

Finalister: Birte Sandberg (C ), regionråd och ordförande i primärvårdsnämnden, Region Skåne, och Caroline Hedenström (M), förste vice ordförande i primärvårdsnämnden, Region Skåne

Sveriges första sociala utfallskontrakt
Norrköpings kommun, Leksell Social Ventures, SKL Uppdrag Psykisk Hälsa och Health Navigator (HN) har tillsammans utvecklat Sveriges första ”social impact bond”, på svenska socialt utfallskontrakt. Genom samarbetet utvecklar Norrköpings kommun arbetet med sociala investeringar, och förbättrar situationen för placerade barn i Norrköpings kommun, främst genom åtgärder som förbättrar barnens skolresultat.

Finalist: Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande

Örebromodellen
Örebromodellen gör att fler har råd med nybyggda bostäder genom en unik lösning. Kommunen säljer färdigplanerad mark, och villkorar att en del av de nya lägenheterna hyrs ut till överkomliga hyror. Modellen möjliggör också ökade ambitioner för social hållbarhet, likaväl som ekonomisk och ekologisk hållbarhet.

Finalist: Björn Sundin (S), tidigare kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnad

Läge för liv och lust i Katrineholm
Katrineholm har gjort en unik utbildningssatsning i hbtq-frågor. Kommunens samtliga anställda, det vill säga 3 000 personer, utbildades i olika grader – från en föreläsning till en 20-timmarsutbildning med certifiering 2015 till 2017. Syftet är att säkerställa en god arbetsmiljö samt ett professionellt bemötande och därmed uppnå en högre kvalitet på verksamheterna för alla medborgare.

Finalist: Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm, och Jenny Skarstedt, avdelningschef, kulturförvaltningen, Katrineholms kommun.

Sportoteket
På Sportoteket (bilden) kan barn och unga som är upp till 25 år låna utrustning under två veckor för att prova på olika idrotter och aktiviteter. Projektet är en del av Sundsvalls sociala investeringsfond. 

Finalister: Bodil Hansson (S),  vice ordförande i kommunstyrelsen, och Marlene Svensson, projektledare för kommunens sociala investeringsfond


Svenska politiker i final 2018

En svensk tog hem priset i kategorin jobb.

Förra året nominerades över 600 politiska projekt från hela Europa till The Innovation in Politics Awards 2018. Bland finalisterna fanns fem svenskar. Boel Godner (S) blev nominerad för sitt arbete med Skandinaviens första hybridbusslinje, Camilla Andersson Sparring (C) för tävlingen Kockduellen, Daniel Forslund (L) för säker nätåtkomst till dina egna journaler, Sedat Arif (S) för BOOST by FC Rosengård och Agneta Granström (MP) för gratis tillgång till preventivmedel.

På en stor gala i Wien tog Camilla Andersson Sparring emot pris i kategorin jobb.

Har du frågor?

Tveka inte att kontakta mig.


Lisa Pelling
utredningschef på Arena Idé och representant för Innovation in Politics Awards i Sverige