Innovation in Politics Awards

Nio svenska politiker gick till final i Innovation in Politics Awards 2019, tävlingen för nyskapande och modigt politiskt arbete.

E-sportaren och riksdagsledamoten Rickard Nordin (C) är en av finalisterna tillsammans med bland andra Mätta Ivarsson (MP) som går till final med arbetet med att göra Region Skånes kollektivtrafik hundra procent fossilfri, och Norrköpings kommunalråd Lars Stjernkvist (S) som nominerats för att ha introducerat Sveriges första sociala utfallskontrakt. 

Totalt har 80 finalister valts ut från fler än 400 nomineringar. Juryn har bestått av över 1 000 medborgare från alla europeiska länder.

Innovation in Politics Awards är en europeisk utmärkelse som tilldelas de bästa politiska projekten från hela Europa oavsett parti – som kan fungera som inspiration för andra.

”Det kan kännas ensamt att vara politiker. Det här är ett sätt för politiker att inspirera varandra. Det stärker demokratin”, säger Lisa Pelling, statsvetare och representant i Sverige för Innovation in Politics Awards.

Dessa projekt från Sverige tog sig till finalen

E-sport och politik
Varje tisdag livesänder riksdagsledamoten Rickard Nordin på Twitch, och diskuterar e-sport och politik med sina följare. Han har hittat ett unikt sätt att nå en ung målgrupp. 

Finalist: Rickard Nordin (C ), riksdagsledamot och klimat- och energipolitisk talesperson för Centerpartiet


Hundra procent fossilfri kollektivtrafik i Skåne
I december 2018 blev all kollektivtrafik i Region Skåne fossilfri. Efter att lokala tåg blivit helt eldrivna år 2000 och busstrafiken i Malmö blev fossilfri 2015 har Mätta Ivarsson spelat en avgörande roll för att se till att regionens över 1 000 regionbussar också har gått över till fossilfritt bränsle. Nu ligger fokus på att minska regionens resande med flyg. Redan förra året minskade antalet tjänsteresor med flyg med 13 procent. 

Finalist: Mätta Ivarsson (MP), ledamot i regionstyrelsen för Region Skåne

Bostad Först Örebro
Bostad Först är ett kunskapsbaserat sätt att bekämpa hemlöshet. I stället för att kräva av personer med mental ohälsa eller beroendeproblematik att de ska ”förtjäna” ett boende, utgår projektet Bostad Först från att en egen bostad är en förutsättning för att få jobb, genomgå en behandling eller bli drogfri. Örebro kommun var först i Sverige med Bostad Först.  

Finalist: Fisun Yavas (S), kommunstyrelseledamot och vice ordförande i programnämnd social välfärd i Örebro

Lärarsatsningen i Norsjö
Glesbygdskommunen Norsjö är nästan 2 000 kvadratkilometer stor, men har bara 4 000 invånare. Lärarsatsningen, som bland annat ger en bonus till lärare som väljer att flytta till och stanna kvar i Norsjö, har ökat andelen behöriga lärare från 50 % till 70 %. 

Finalister: Magnus Eriksson (S), ordförande i utbildnings- och omsorgsutskottet, Norsjö, och Therese Berg, verksamhetschef utbildning, Norsjö

Digitala vårdbesök
Alla offentligt drivna vårdcentraler i Region Skåne erbjuder nu digitala vårdbesök, främst till listade patienter med lättare besvär som inte kräver fysiska besök. Det gör den lättare vården mer lättillgänglig samtidigt som det kan frigöra tid för patienter med större vårdbehov. 

Finalister: Birte Sandberg (C ), regionråd och ordförande i primärvårdsnämnden, Region Skåne, och Caroline Hedenström (M), förste vice ordförande i primärvårdsnämnden, Region Skåne

Sveriges första sociala utfallskontrakt
Norrköpings kommun, Leksell Social Ventures, SKL Uppdrag Psykisk Hälsa och Health Navigator (HN) har tillsammans utvecklat Sveriges första ”social impact bond”, på svenska socialt utfallskontrakt. Genom samarbetet utvecklar Norrköpings kommun arbetet med sociala investeringar, och förbättrar situationen för placerade barn i Norrköpings kommun, främst genom åtgärder som förbättrar barnens skolresultat.

Finalist: Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande

Örebromodellen
Örebromodellen gör att fler har råd med nybyggda bostäder genom en unik lösning. Kommunen säljer färdigplanerad mark, och villkorar att en del av de nya lägenheterna hyrs ut till överkomliga hyror. Modellen möjliggör också ökade ambitioner för social hållbarhet, likaväl som ekonomisk och ekologisk hållbarhet.

Finalist: Björn Sundin (S), tidigare kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnad

Läge för liv och lust i Katrineholm
Katrineholm har gjort en unik utbildningssatsning i hbtq-frågor. Kommunens samtliga anställda, det vill säga 3 000 personer, utbildades i olika grader – från en föreläsning till en 20-timmarsutbildning med certifiering 2015 till 2017. Syftet är att säkerställa en god arbetsmiljö samt ett professionellt bemötande och därmed uppnå en högre kvalitet på verksamheterna för alla medborgare.

Finalist: Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm, och Jenny Skarstedt, avdelningschef, kulturförvaltningen, Katrineholms kommun.

Sportoteket
På Sportoteket (bilden) kan barn och unga som är upp till 25 år låna utrustning under två veckor för att prova på olika idrotter och aktiviteter. Projektet är en del av Sundsvalls sociala investeringsfond. 

Finalister: Bodil Hansson (S),  vice ordförande i kommunstyrelsen, och Marlene Svensson, projektledare för kommunens sociala investeringsfond

80 finalister i åtta kategorier

De 402 projekten från hela Europa skickades in i totalt åtta kategorier: civilisation, demokrati, mänskliga rättigheter, gemenskap, ekologi, välstånd, jobb och livskvalitet. De flesta av ansökningarna i år var i kategorin ”community”. Europa verkar mest vilja ha innovation och gränsöverskridande engagemang på detta område.

Alla finalister hittas här

De åtta kategorivinnarna tillkännages den 4 december 2019 vid en galakväll i hjärtat av det politiska Berlin – på Spreebogen. Ingen svensk vann i år. 

Om Innovation in Politics Awards

Innovation in Politics Awards är utmärkelser som delas ut för att uppmärksamma nyskapande politiskt arbete. De delas ut av Innovation in Politics Institute, en europeisk organisation med kontor i Wien och Berlin, och med partners i Belgien, Bulgarien, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Irland, Italien, Litauen, Polen, Sverige, Schweiz och Storbritannien.

Prestigeorganisationer i Europa är partners i detta projekt: Act.Now i Wien, All Channels i Sofia, Alter Ego in UK, Arena Idé i Sverige, Ashoka Poland, bulgariska School of Politics, Das Progressive Zentrum i Berlin, Dublin City University, EuropaNova i Paris, Europäische Forum Alpbach, Kongres Kobiet i Poland, Noesis i Milano och Rom, Out of the Box i Grekland samt Szkoła Liderów och THINKTANK i Polen.

Mer information om utmärkelsen

Kontakt

Lisa Pelling, utredningschef på Arena Idé och svensk representant för Innovation in Politics Awards, lp@innovationinpolitics.eu

Helena Eitrem, kommunikatör på Arena Idé, helena.eitrem@arenagruppen.se


Fem svenska politiker kom till final 2018

En svensk tog hem priset i kategorin jobb.

Förra året nominerades över 600 politiska projekt från hela Europa till The Innovation in Politics Awards 2018. Bland finalisterna fanns fem svenskar. Boel Godner (S) blev nominerad för sitt arbete med Skandinaviens första hybridbusslinje, Camilla Andersson Sparring (C) för tävlingen Kockduellen, Daniel Forslund (L) för säker nätåtkomst till dina egna journaler, Sedat Arif (S) för BOOST by FC Rosengård och Agneta Granström (MP) för gratis tillgång till preventivmedel.

På en stor gala i Wien tog Camilla Andersson Sparring emot pris i kategorin jobb.

Har du frågor?

Tveka inte att kontakta mig.


Lisa Pelling
utredningschef på Arena Idé och representant för Innovation in Politics Awards i Sverige