Boksamtal Allas rätt till bostad – en ödesfråga för svensk bostadspolitik

19 Jan 2023 10:00 - 19 Jan 2023 11:00
Arenagruppen, Barnhusgatan 4, Stockholm
Du kan följa denna sändning digitalt. Publikplatserna är fullbokade.
Arena Idé och tankesmedjan Bostad 2030 bjuder in till ett samtal om den nyutkomna antologin ”Allas rätt till bostad”. De tre redaktörerna och medförfattarna Bo Bengtsson, Markus Holdo och Emma Holmqvist diskuterar ödesfrågan för svensk bostadspolitik: Finns rätten till en bostad idag?
Om du vill ha en påminnelse inför den digitala livesändningen kan du anmäla dig här.
Alla behöver någonstans att bo. Bostaden är så central för vår välfärd att vi ser den som en mänsklig rättighet. I antologin ”Allas rätt till bostad. Marknadens begränsningar och samhällets ansvar” ger 28 forskare från olika akademiska discipliner sitt perspektiv på svensk bostadspolitik. Under samtalet ska de tre redaktörerna diskutera:
Existerar rätten till bostad i dagens samhälle?
Vad är den rätten i så fall värd?
Vilken roll har marknaden?
Vilket ansvar har staten för att tillgodose allas rätt till bostad?
Och hur kan staten utforma bostadspolitiken genom lagar, regler och subventioner?
I samtalet medverkar:
Bo Bengtsson, professor i statsvetenskap med fokus på bostads- och urbanpolitik vid Uppsala universitet, Institutet för bostads- och urbanforskning
Markus Holdo, biträdande lektor och docent i statsvetenskap vid Lunds universitet och även verksam vid Uppsala universitet, Institutet för bostads- och urbanforskning
Emma Holmqvist, doktor i kulturgeografi och forskare vid Institutet för bostads- och urbanforskning, Uppsala universitet.
Moderator: Jonas Nygren från tankesmedjan Bostad 2030
Datum och tid:
Torsdagen den 19 januari 2023
kl. 10.00 till 11.00
Fika och mingel på plats från kl. 9.30.
Plats:
Samtalet kan följas digitalt på Bostad 2030:s Facebooksida även om du inte använder Facebook. Du kan också delta i evenemanget på plats i Arenagruppens lokaler (Barnhusgatan 4, 111 23 Stockholm). Antalet fysiska platser är begränsat.
Arrangörer: Bostad 2030 och Arena Idé.