Seminarium Europeisk oro: Åtta lärdomar från Brexit

4 Feb 2020 18:00 - 4 Feb 2020 19:00
ABF-huset, Sveavägen 41Om den moderna populismen med Katrine Marçal, Göran von Sydow och Håkan A Bengtsson.

Brexit har ritat om den politiska kartan i Storbritannien och kanske också i EU. Efter tre och ett halvt års politisk turbulens står det nu klart att brexit blir av. Paradoxen var att samtidigt som brexit bara blev mer och mer tekniskt komplicerat blev frågan för många väljare bara enklare och enklare. 2019 när frustrationen var som störst handlade det knappt ens om EU längre. Det handlade om vem som skulle bestämma i Storbritannien, folket eller eliterna.

I sin kommande essä ”Åtta lärdomar från Brexit. Om den moderna populismen” analyserar Katrine Marçal vilka slutsatser och erfarenheter vi kan dra av brexit.

Inledning:
Katrine Marçal, författare till rapporten ”Åtta lärdomar från Brexit”. Katrine är bosatt i London och skriver för Dagens Nyheter. ”Det enda könet” eller på engelska ”Who Cooked Adam Smith’s Dinner?” har översatts till 20 språk. 

Kommentatorer:
Göran von Sydow, direktör och chef för Svenska institutet för europapolitiska studier, Sieps. Han har studerat vid Stockholms universitet, European University Institute i Florens, SciencesPo och Sorbonne i Paris och disputerade i statsvetenskap 2013 på en avhandling om EU-kritiska partier. 

Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria vid KTH och författare. Han senaste bok är ”Till bildningens försvar – den svåra konsten att veta tillsammans”

Moderator:
Håkan A Bengtsson, vd för Arenagruppen och politisk redaktör för Dagens Arena.

Tisdagen den 4 februari klockan 18.00–19.00
ABF-huset, Sveavägen 41
Seminariet är kostnadsfritt

Anmäl dig här

Arrangörer: Arena Idé och ABF Stockholm

Tankesmedjan Arena Idé och ABF kommer under vintern och våren 2020 i seminarieserieen Europeisk oro belysa tillståndet i ett antal europeiska länder. Serien avslutas med ett samtal kring den europeiska situationen och framtiden.

Här är det andra seminariet i serien