Idébaren D*ckpics och tinder – är romantiken död?

24 Jan 2023 18:30 - 24 Jan 2023 20:30
Kulturhuset Stadsteatern, Lilla Studion

Vad är väl modern kärlek – en digital buffé med oändliga valmöjligheter, ett cyniskt och sexfixerat spel, eller något alldeles, alldeles underbart? Idébaren inleder säsongen med en debatt där vi tillsammans utforskar den romantiska relationens status år 2023.

Köp biljett här

Dagens sökande singel tvingas förhålla sig till fenomen som ghosting, textlationships och breadcrumbing. År 2022 fyllde Tinder 10 år – appen som är en ständig källa till skratt och skam men också solskenshistorier. Årets undersökning av svenskarnas Internetvanor visar att 47 procent av de 90-talister som mött kärleken de senaste fem åren träffade sin partner via nätet.

Debatten om vad dagens marknadiserade dejtingmarknad gör med oss har gett upphov till flera kulturpolitiska snackisar de senaste åren. På ledarsidorna har det skrivits om ”kanske-män” som inte vill binda sig och kvinnor som förväntas leva ut sin sexualitet som ett nytt sätt att ta makt på. Å andra sidan underhåller vi oss fortfarande med tv-program som handlar om att hitta den rätta enligt konventionella normer.

Vid sidan om relationspusslandet har incelkulturen uppstått – en grupp män som kommunicerar i mörka vrår på Internetforum, lever i ofrivilligt celibat och föraktar kvinnor. Forskarna söker febrilt svar på varför män med den sortens särtypiska världsbild existerar och hur vi kan förhindra att en yngre generation tar efter dem.

Vad betyder det förändrade dejtinglandskapet för samhället? Hur påverkar dem maktrelationer, sexualpolitik, familjebildning och vår psykiska hälsa? Är romantiken död och vilka är i så fall ansvariga – männen, kvinnorna eller Tinder? Vi har bjudit in en panel med spetskompetens för ta reda på hur vi ska förhålla oss till den moderna kärleksrelationen.

Medverkande:

Minna Höggren, kulturjournalist på Aftonbladet.

Josefin de Gregorio, litteraturvetare och litteraturkritiker på Svenska dagbladet. Hon har bland annat skrivit om kvinnlighet, moderskap och ”kanske-mannen”.

Stefan Krakowski, författare och överläkare i psykiatri.

Juliet Atto,  journalist och skribent, bland annat i Expressen Kultur och tidskriften Ottar. Hon skriver och pratar om populärkultur och samhällsfrågor utifrån ett normkritiskt perspektiv.

Idébaren är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern, tankesmedjan TimbroArena Idé och Stiftelsen Höj Rösten. Moderator för hela serien är frilansjournalisten och producenten Karin Hübinette.

Datum: 24 januari
Tid: 18:30 – 20:30
Lokal: Lilla Studion

Hitta till Lilla Studion

Lilla Studion ligger på markplan i byggnaden mitt emot glasobelisken.

Idébaren sänds också live på Kulturhusets Youtube-kanal.

Välkomna!

För frågor om evenemanget, vänligen kontakta:
kundtjanst@kulturhusetstadsteatern.se