Webbinarium Distansarbetet efter corona – tolv förslag för ett bättre arbetsliv

3 Feb 2022 14:00 - 3 Feb 2022 15:00
https://www.facebook.com/Arenaide/

En majoritet av de anställda vill arbeta på distans i viss utsträckning även efter pandemin. En ny rapport från Arena Idé undersöker vad denna omdaning av arbetslivet kan innebära för arbetsmiljö, jämlikhet och facklig organisering.

Distansarbete har blivit en viktig del av ett mer flexibelt arbetsliv, med större valfrihet över hur, när och var arbetsuppgifter utförs. Hur och varför denna flexibilitet kommer att användas beror i hög grad på vem som har makt över utvecklingen, och därmed blir det fackliga inflytandet centralt. Här ingår bland annat att bevaka att distansarbetet inte permanentar ojämställdhet i arbetslivet – att distansarbete inte blir en kvinnofälla. 

Ökningen av distansarbetet har också blottlagt en risk för ökad ojämlikhet. Vi ser en klyfta mellan å ena sidan sektorer där det är möjligt att bedriva delar av arbetet på distans, och å andra sidan sektorer där detta inte är möjligt. Mycket talar för att tjänstemän kommer att få ökade möjligheter att arbeta på distans, medan arbetare riskerar att stängas ute från denna möjlighet. För att hålla samman arbetslivet och samhället är det avgörande att motverka växande klyftor i villkor mellan arbetare och akademiker/tjänstemän.

Rätt hanterad kan omvandlingen göra Sverige mer produktivt och bidra till fler och bättre jobb. Det kräver att omställningen möts genom facklig organisering som ger de anställda mer inflytande, liksom med ökade investeringar för att underlätta ett flexibelt arbetsliv. 

Rapporten presenterar en lista med tolv rekommendationer om hur distansarbetet kan bidra till ett bättre arbetsliv, som baseras på intervjuer med fackliga företrädare, fackliga medlemsundersökningar, en internationell utblick och en genomgång av forskning och juridik på området.

Medverkande

Rapportförfattarna:

Mats Wingborg, författare, journalist och fristående utredare.

Elvira Liljeröd, pol.kand. i statsvetenskap från Lunds universitet och anställd på fackförbundet Kommunal.

Panel:

Inger-Ehn Knobblock, utredare på Fackförbundet ST.

Joa Bergold, utredare på LO.

Victor Bernhardtz, ombudsman för digitala arbetsmarknader på Unionen.

Samtalsledare:

German Bender, utredningschef på Arena Idé.

 

Datum och tid: 3 februari 14.00–15.00.

Sänds på Arena Idés Facebooksida. Klicka här för att komma till Facebooksidan.

Gillar du det vi gör? Gå med i Arenagruppens vänner.