Seminarium Juridifiering – Om förskjutningen av makt från politik till juridik

25 Oct 2017 10:30 - 25 Oct 2017 12:00
Hörsalen, Tegelbacken konferens,Tegelbacken 4A

OBS! Seminariet är fullbokat!


De senaste 30 åren har det skett en förskjutning av makt från politik till juridik. Vad beror denna juridifiering på? Och vad händer med människors förtroende för politik och politiker när beslut som berör dem allt oftare fattas i en domstol istället för i en talarstol, och när makt förskjuts från folkvalda till myndigheternas experter och domstolarnas jurister? Hur påverkas domstolarna själva av juridifieringen?

Arena Idé bjuder in till ett lunchseminarium om Oskar Taxéns nya rapport “Juridifiering – om förskjutningen av makt från politik till juridik”.

Rapporten är en del av ett pågående samtal om juridifiering och juridisk aktivism. Oskar Taxén, som är jurist på fackförbundet Kommunal och medlem i Arena Idés juridiska råd, bidrar i den här skriften med en analys av juridifieringen samt dess risker för folkstyret och det demokratiska ansvarsutkrävandet.

Medverkande:

Oskar Taxén är jurist, anställd på fackförbundet Kommunal.

Fredrik Wersäll är president i Svea hovrätt, var riksåklagare 2004-2008 och tidigare departementsråd på justitiedepartementet.

Lawen Redar är socialdemokratisk riksdagsledamot sedan 2014. Hon studerar juridik och har tidigare arbetat för Stockholms stadsmission och Rädda Barnens riksförbund

Göran von Sydow, forskare i statsvetenskap vid Stockholms Universitet och Svenska institutet för europapolitiska studier.

Vi bjuder på en vegetarisk lunchmacka efter seminariet.

Seminariet är kostnadsfritt. Obligatorisk föranmälan. Anmäl dig här.