Webbinarium Flyttmönster och boendesegregation

17 Jun 2021 14:00 - 17 Jun 2021 14:45
https://www.facebook.com/Arenaide/live

Med forskaren Andreas Alm Fjellborg, Ebba Östlin (S) och Malin Danielsson (L)

Den svenska bostadsmarknaden har blivit mer segregerad de senaste decennierna. 

Det är slutsatsen av en ny rapport av Andreas Alm Fjellborg för Bostad 2030, som undersöker flyttningsmönster mellan år 1996 och 2014. Flyttningar sker mer inom eller mellan socioekonomiskt liknande områden och det har blivit svårare och mindre vanligt att byta upplåtelseform. Det tillskott av bostäder som skett i olika kommuner har inte ökat möjligheterna att lämna resurssvaga områden.

När det gäller etnisk segregation har det blivit mindre vanligt att människor med utländsk bakgrund flyttar mot områden med större andel personer med svensk bakgrund. 

En möjlig förklaring till cementeringen av boendemönstrena är att det har blivit viktigare att från början äga sitt boende och inneha boendekapital för att kunna flytta mot mer resursstarka områden. 

Vad krävs för att minska segregationen och öka rörligheten mellan olika bostadsområden, men också mellan olika upplåtelseformer? 

Andreas Alm Fjellborg presenterar rapporten Flyttningar på den svenska bostads- marknaden och i resurssvaga bostadsområden. Andreas Alm Fjellborg är doktor i kulturgeografi och vid Kulturgeografiska institutionen, Uppsala universitet samt innehar en postdoktortjänst vid Institutet för bostads- och urbanforskning, Uppsala universitet.

Panelsamtal med:

Ebba Östlin, kommunstyrelsens ordförande (S) Botkyrka

Malin Danielsson, riksdagsledamot (L) Stockholms län

Moderator: Jonas Nygren, Bostad 2030

Anmäl dig här för en påminnelse i mejlkorgen samma dag.

Arrangörer: Bostad 2030 och Arena Idé

Sänds på Arena Idés Facebooksida. Klicka här för att komma till Facebooksidan.

Gillar du det vi gör? Gå med i Arenagruppens vänner.