Livepodd När diktaturen kidnappar fotbollen – om migrantarbetarna och döden i Qatar

17 Dec 2021 09:15 - 17 Dec 2021 10:15
ABF Stockholm

Livesänt frukostsamtal med Johanna Frändén, Martin Schibbye, Johan Lindholm och Ruben Wågman.

De livsfarliga arbetsförhållandena för migrantarbetare i Qatar leder till allt svartare rubriker. Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet rapporterar att tusentals har dött när de byggt arenorna och infrastrukturen till fotbolls-VM 2022, där Qatar är värdnation.

I en ny rapport från Amnesty jämförs migrantarberarnas situation med modernt slaveri. Visserligen har Qatar ratificerat några av ILO:s kärnkonventioner, men de mänskliga rättigheterna kränks kontinuerligt och facklig organisering motverkas systematiskt.

Det svenska fackförbundet Byggnads, tillsammans med sin internationella federation BWI, har nått framgångar i arbetet med att stärka landets mänskliga rättigheter. Ett arbete som intensifierats inför fotbolls-VM. Men omvärlden behöver gå samman och trycka på hårdare.

I specialavsnittet av podcasten There Is Power in a Union diskuterar en rad namnkunniga experter kombinationen fotbollsfest och Qatar, ett av världens mest ojämlika länder, inför VM-starten om knappt ett år.

Medverkande:

Johanna Frändén, författare och journalist på Aftonbladet, som publicerat flera krönikor om situationen i Qatar. Aktuell med boken Att segra är banalt.

Martin Schibbye, journalist och chefredaktör på Blankspot, en plattform för utrikesjournalistik, har engagerat sig i migrantarbetarnas situation och träffat arbetares familjer i Nepal.

Johan Lindholm, ordförande i Byggnads, som har rest till Qatar i flera etapper för att tala med byggarbetare på plats.

Ruben Wågman, påverkansrådgivare på Union to Union, de svenska fackförbundens gemensamma, globala organisation, som arbetar för mänskliga rättigheter i arbetslivet i drygt 60 projektländer. Medarrangör till seminariet.

Modererar gör Jesper Bengtsson, politisk redaktör och förlagschef på Atlas.

 

 

Avsnittet sänds live från ABF-huset i Stockholm. Det är möjligt att boka en plats i publiken. Platser är begränsade.

 

 

Datum och tid: 17 december kl. 09.15–10.15.

Avsnittet sänds live på Arena Idés Facebooksida.

Arrangörer: Arena Idé och Union to Union.

Läs mer om podcasten There Is Power in a Union.

Gillar du det vi gör? Gå med i Arenagruppens vänner.