Webbinarium Hyrpersonal i vården – så kan beroendet brytas

6 Nov 2020 10:00 - 6 Nov 2020 10:30
https://www.facebook.com/Arenaide/

Regioner kan slippa hyra in vårdpersonal om viljan finns

Johan Enfeldt, författare till den nya rapporten Hyrpersonal i vården, samtalar med Arena Idés utredningschef Lisa Pelling om hur regionerna kan bryta sitt beroende av hyrpersonal.

Anmäl dig här så får du en påminnelse samma dag.

Beroendet av hyrpersonal i vården fortsätter att öka även om några regioner nu brutit utvecklingen. Kostnaderna för inhyrda läkare är höga, men stabila, och minskar nu till och med något. Kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor växer däremot fortfarande med tvåsiffriga procenttal. I de hårdast drabbade regionerna innebär det att stora pengar som skulle kunna gå till bättre löner och arbetsvillkor för egen personal i stället hamnar hos bemanningsföretag och andra mellanhänder.

”Regioner kan slippa hyra in vårdpersonal om viljan finns”, skriver Johan och Lisa i en debattartikel om rapporten i Dagens Nyheter här ››

Johan Enfeldt är en tidigare liberal regionpolitiker med en 23-årig politisk karriär. I dag är han medlem i Socialdemokraterna och arbetar aktivt med frågor inom skola, miljö, arbetsmarknad, välfärd och demokrati. Johan Enfeldt har suttit som ledamot i Vårdstyrelsen samt som ersättare i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Region Uppsala.

10 samtal klockan 10 är en serie korta samtal där vi pratar med experter om aktuella samhällsfrågor.

Samtalet sänds live på Arena Idés Facebooksida. Det kommer också gå att se i efterhand på arenaide.se/video