Idébaren Idébaren #8 Den stora knarkdebatten

19 Oct 2022 18:30 - 19 Oct 2022 20:30
Kulturhuset Stadsteatern, Studion

Sprututbyte, legalisering av medicinsk marijuana och mikrodosering av psykedeliska preparat präglar den globala debatten kring reformer av narkotikapolitiken. Nu är det dags för Idébaren att avhandla ämnet. Som vanligt blir det dessutom musik, mat och mingel.

Mer info och biljetter

I det svenska riksdagsvalet var säkerhetspolitiken den hetaste frågan för många partier. Men debatten om hur vi kan strypa de kriminella gängens största inkomstkälla var förhållandevis perifer. I våra nordiska grannländer kan man däremot se ett kulturskifte. I år blev tre milda narkotikadomar i Norge vägledande för nya polisiära riktlinjer. Bland annat ska de som misstänks för innehav för eget bruk inte längre visiteras, gripas eller straffas – en ny rättspraxis som anses kunna hjälpa personer med svåra missbruksproblem.

Så – hur ska Sverige göra med knarket? Skulle en legalisering stoppa gatuvåldet eller snarare leda till en friare marknad, ökat bruk och högre dödlighet? Vad anser vården och polisväsendet? Vad säger de senaste medicinska studierna?

Välkommen till en kväll där förespråkare och motståndare får komma till tals under samma tak! Vi får också ljuvlig musik från Kristin Amparo. Därtill läser Carl-Michael Edenborg ur kultklassikern “En port till andra världen” av Aldous Huxley.

Medverkande:

Carl-Michael Edenborg, idéhistoriker, författare och litteraturkritiker.

Leonidas Aretakis, chefredaktör på Flamman, kritiker på DN Kultur och författare till “Extas i folkhemmet”.

Erik Petschler, dialogpolis i Stockholm.

Fler medverkande presenteras inom kort. 

Idébaren är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern, tankesmedjan TimbroArena Idé och Stiftelsen Höj Rösten. Moderator för hela serien är frilansjournalisten och producenten Karin Hübinette.

Datum: 19 oktober
Tid: 18:30 – 20:30
Plats: Lilla Studion
Biljettpris: 80 kronor över 20 år

För frågor om evenemanget, vänligen kontakta:
Eva Kopito, debattredaktör/producent
eva.kopito@kulturhusetstadsteatern.se

Varmt välkomna!