Idébaren Idébaren #9 De klassiska könsrollerna – vilken makt har de idag?

23 Nov 2022 18:00 - 23 Nov 2022 19:30
Kulturhuset Stadsteatern, Studion

Det dags för Idébaren göra upp med de traditionella könsrollernas makt över dagens familjepolitik, arbetsliv, relationer och skönhetsideal. Har feminismen spelat ut sin roll eller upplever vi en jämställdhetsbacklash? Förutom debatt med ett gäng skarpa panelister, blir det som vanligt musik, mat och mingel.

Läs mer och köp biljett

Det är lätt att glömma bort de seglivade men radikala processer som banat väg för jämställdheten. På andra håll i världen drar de politiska processerna åt ett konservativt håll. I USA har aborträtten upphävts i flera delstater och Irans kvinnor utstår ett för oss ofattbart förtryck.

I fjol var det hundra år sedan Sverige införde allmän och lika rösträtt. Hur skulle Sveriges feministiska förkämpar se på dagens klimat för kvinnor och män? De som menade att det vanliga livet skulle styra politiken, inte tvärtom.

Kvinnorörelsen i Sverige har  en dramatisk tid med krossade glastak bakom sig. Under den omvälvande Metoo-vågen berättade kvinnor om trakasserier och övergrepp i hemmet, i kulturindustrin och på arbetsplatsen. Sverige har om än för en kort period, haft sin första kvinnliga statsminister.

Trots framgångarna är debatten om vart jämställdheten och feminismen ska ta vägen härnäst, polariserad. Även i Sverige finns de som vill se över abortlagstiftningen. Pratar vi för lite om toxisk maskulinitet eller är vi i själva verket förblindade av en genusdoktrin? I vissa samhällssfärer tycks det biologiska könet spela allt mindre roll. Men hur är det med de traditionella könsrollerna? Vilka normer förhåller vi oss till än i dag ? Vilka är den sexuella frihetens baksidor?

Medverkande:

Ivar Arpi, journalist, debattör och författare till Genusdoktrinen. Han driver också podcasten Rak höger.

Jenny Westerstrand, ordförande för Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.

Fler panelister presenteras inom kort.

Idébaren är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern, tankesmedjan TimbroArena Idé och Stiftelsen Höj Rösten. Moderator för hela serien är frilansjournalisten och producenten Karin Hübinette.

Datum: 23 november
Lokal: Lilla Studion
Tid: 18:30-20:30
Biljettpris: 80 kr ordinarie, fri entré under 20 år.

Idébaren sänds live på Kulturhusets Youtube-kanal.

För frågor om evenemanget, vänligen kontakta:
kundtjanst@kulturhusetstadsteatern.se

Varmt välkomna!