Idébaren: festen är över

14 Feb 2024 18:30 - 14 Feb 2024 20:30

En kartläggning gjord av Ungdomsbarometern visar att unga i åldersgruppen 15–24 har sex allt mer sällan och dricker mindre alkohol. Enligt samma undersökning tycker unga att det är desto viktigare att utbilda sig, tjäna pengar och träna. Är festen över för dagens unga? Vilka faktorer ligger i så fall bakom ungdomars nya sätt att leva?

Många ungdomar födda sent 90-tal har fått en skakig start i vuxenlivet. Generation Z – personer födda mellan 1997 och 2012 – är inga lössläppta radikaler som 70-talisterna, nostalgivurmande millienials eller ironiska 60-talister som växte upp i högkonjunktur. En orolig bostadsmarknad, studentliv under en global pandemi, lågkonjunktur och klimatkris har fostrat en trygghetstörstande generation med höga krav på sig.

De som växt upp i den digitala guldåldern har större tillgång till sexuellt innehåll än någonsin. Den populärkultur som produceras och säljer är ofta berättelser om sexualitet och dekadent festande. Dessutom har unga människor betydligt större valfrihet när det kommer till flersamma relationer, sexuell läggning och könsidentitet. Paradoxalt nog verkar influenserna och de nya möjligheterna inte ha väckt någon särskilt stor lust för sex tillsammans med andra.

Alkoholkonsumtionen bland skolungdomar ligger på historiskt låga nivåer, enligt den undersökning som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning genomfört varje år sedan 1971. Det finns heller inga tecken på att alkohol har ersatts av cannabis eller andra droger.  Är det ett minskat grupptryck, ökad sociala medier-användning eller hälsoideal som ligger bakom ointresset för att berusa sig?

Är dagens ungdom lillgammal och tråkig eller är det en orättvis anklagelse?

Medverkande:

Clara Popenoe Thor, politisk redaktör på Nöjesguiden och tidigare engagerad i Grön ungdom.

Kristofer Andersson, kulturskribent, förläggare, och programledare för P3 Klubben.

Felicia Ferreira, chefredaktör för tidningen Dagen.

Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.

I pausen blir det läsning med poeten Ali Alonzo ur debuten Jag tänker bli äcklig (Norstedts).

Musik: LADIESLOVE COLLECTIVE.

Insläpp 18.30 med DJ och barförsäljning. Debatten startar 19.00.
Idébaren är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern, tankesmedjan Timbro och Arena Idé. Moderator för hela serien är frilansjournalisten och producenten Karin Hübinette.