Idébaren: Vem ska låsas in?

15 Nov 2023 18:30 - 15 Nov 2023 20:30
Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3, Stockholm

I Sverige finns tre lagstadgade tvångsåtgärder – lagen om vård av missbrukare (LVM), lagen om vård av unga (LVU) och lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT). Självbestämmande är en mänsklig rättighet och en självklarhet för många av oss. När en människa blir omyndighetsförklarad hotas grundläggande integritetsprinciper. Det kan handla om att inte få äta, sova, ta sin medicin eller umgås när man vill. När är det befogat att frihetsberöva en annan människa?

Samhället låser i allt högre grad in unga personer som omhändertas av kriminalvård eller socialtjänst. Politiker och välfärdssektorn tampas med de sociala problemen till följd av missbruk, psykisk ohälsa och kriminalitet. Isoleringen i sig och dess konsekvenser hamnar däremot sällan på agendan.

I och med 90-talets psykiatrireform stängdes de institutioner och mentalsjukhus som var till för de svårast sjuka. Patienterna skulle integreras i samhället och leva på egen hand med stöd av psykiatrin och anhöriga. Vad kan vi säga om utfallet nu, drygt 30 år senare?

Så vad gör vi när individer riskerar att skada sig själva eller andra? Ska de som fått avslag på sin asylansökan låsas in? Överskattar vi värdet av rörelsefrihet? När ska samhället få omyndigförklara medborgare och vad gör det med individen? Borde ungdomsfängelser ersätta SiS-hem?  Är vi besatta av rörelsefriheten? Bör samhället vara strängare mot individen för hens – eller omgivningens – bästa? Var #FreeBritney en lyckad kampanj?

Medverkande

Anela Murguz, ledarskribent på Borås Tidning.

John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

Nalin Baksi, sjuksköterska, skribent och tidigare socialdemokratisk riksdagsledamot.

Fler medverkande presenteras inom kort.

Insläpp 18:00 med musik och barförsäljning. Debatten startar 18:30.

𝐌𝐮𝐬𝐢𝐤: 𝐋𝐀𝐃𝐈𝐄𝐒𝐋𝐎𝐕𝐄 𝐂𝐎𝐋𝐋𝐄𝐂𝐓𝐈𝐕𝐄

Idébaren är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern, tankesmedjan Timbro och Arena Idé. Moderator är frilansjournalisten och producenten Karin Hübinette.

 

Läs mer och anmäl dig här.