Webbinarium Kampen om välfärdsarbetets värde

18 Mar 2021 10:00 - 18 Mar 2021 11:00
https://www.facebook.com/Arenaide

När kommunalarna tog fajten 2003.

Under våren 2003 genomförde Kommunal en omfattande strejk för högre löner. De röda jackorna med parollen ”Vi tar fajten!” syntes överallt i Sverige. Strejken utspelade sig i hjärtat av den offentliga välfärdssektorn och frågan om vad välfärdsarbetet egentligen är värt ställdes på sin spets. 

I sin bok visar Kristin Linderoth att strejken inte bara var en fråga om lönehöjningar utan att den även gav med­lemmarna en livs­av­görande upp­levelse av praktisk solidaritet. Kristin skildrar villkoren för den fackliga kampen och hur striden för omfördelning och erkännande skapade nya kollektiva visioner för facklig verksamhet.

I ett samtal med Lisa Pelling, chef för Arena Idé, diskuterar Kristin Linderoth välfärdsarbetets värde och betydelsen av facklig organisering.

Kristin Linderoth är filosofie doktor i genusvetenskap. Hon disputerade vid Lunds universitet 2020 med avhandlingen Kampen om välfärdsarbetets värde: Fackligt aktiva kommunalare minns strejken 2003, som även finns som bok, utgiven på Leopard förlag.

Anmäl dig här för en påminnelse i mejlkorgen samma dag.

Arrangörer: Arena Idé.

Sänds på Arena Idés Facebooksida. Klicka här för att komma till Facebooksidan.