Webbinarium Kan vi lita på Kinas klimatlöften?

17 Dec 2020 11:00 - 17 Dec 2020 12:00
https://www.facebook.com/Arenaide

Kina svarar numera för kring 30 procent av de globala utsläppen av växthusgaser, nästan dubbelt så mycket som USA och tre gånger mera än EU. Utvecklingen i Kina är avgörande om klimatproblemen ska kunna lösas.

I september, inför FNs generalförsamling, lovade Kinas president Xi Jin-ping att landet 2060 ska vara “koldioxidneutralt”. Målet kommer att finnas inskrivet i landets nya femårsplan. Kan vi ta Xis löfte på allvar? Och varför kommer det?

Nannan Lundin är ansvarig för miljö-, klimat och energipolitiska frågor vid svenska ambassaden i Beijing. Hon har tidigare bland annat jobbat som huvudsekreterare för analysarbetet kring hållbarhet och konkurrenskraft på Framtidskansliet på statsrådsberedningen.

På länk från Beijing kommer hon att berätta om bakgrunden till Kinas nya klimatlöfte, om förutsättningarna för att löftet kommer att uppfyllas och om betydelsen av klimatsamarbetet mellan Kina och EU.

Välkomna till ett seminarium den 17 december 11.00 på Arena Idés facebooksida.

Anmäl dig här för att få en påminnelse i mejlkorgen samma morgon.

Det kommer finnas utrymme för frågor och diskussion.

Läs även Nannan Lundins text där hon hon ger en bakgrund kring den kinesiska klimatpolitiken på näringsdepartementets Forsknings- och Innovationsblogg.

Moderator: Magnus Nilsson, Klimat- och naturvårdsbloggen, bl a författare till EU, Sverige och klimatet. En guide för politiker och andra till EU:s nya klimatpolitik. (Arena Idé 2019).

Arrangörer: Klimatsossarna och Arena idé