Webbinarium Kriget och liberalismen

28 Mar 2022 12:00 - 28 Mar 2022 13:00
På plats på Arenagruppen i Stockholm och digitalt på Arena Idés Facebooksida

Välkommen på lunchseminarium med Hynek Pallas, Jenny Aschenbrenner och Emanuel Örtengren.

Kan kriget och nationalismen leda till liberal förnyelse, eller dess död?

I sin senaste bok ”Grönsakshandlaren: nation, rasism, revolution och rättighetsutmaningar” diskuterar Hynek Pallas med utgångspunkt i tanken om ett postliberalt tillstånd.

”Det liberala”, i form av demokratins universella kärnvärden, har sedan murens fall 1989 ofta varit tomma ord. Löftet om hur frihet och demokrati skulle lösas av marknaden tycks alltför många gånger ha offrats på dess altare. Reaktionerna har märkts på många håll, exempelvis i form av tilltagande etnocentrerad, nationalistisk retorik.

Med Rysslands anfallskrig på Ukraina förändras en rad av bokens frågor fundamentalt. Östeuropa tar emot flyktingar. Vi ser utbredda sanktioner för att stödja ett utsatt land och försvara demokratiska värden efter att väst i åratal har accepterat saker som arbetsläger för muslimer i Kina. Vi ser starkt liberalt stöd till en emotionellt uttryckt nationalism.

Rysslands utveckling mot en alltmer isolerad, sluten och auktoritär nation – med likheter till gamla Sovjet – aktualiserar å andra sidan en annan av utgångspunkterna i ”Grönsakshandlaren”: Václav Havels tes om hur den enskilda medborgaren höll upp diktaturen genom sina dagliga handlingar. Och vad som krävdes av henne för att diktaturen skulle falla.

Vad kan detta på sikt betyda för det öppna samhället och liberala grundvärden?

Medverkande:

Hynek Pallas, författare och journalist

Jenny Aschenbrenner, kulturredaktör, Dagens ETC

Emanuel Örtengren, Frivärld

 

Tid: 28 mars kl 12–13

Plats: Arenagruppen, Barnhusgatan 4 och digitalt på Arena Idés Facebooksida.