Lomma-modellen: när kommunen tog tillbaka kontrollen över äldreomsorgen

30 Aug 2022 12:00 - 30 Aug 2022 13:00
Webbinariet sänds live på Arena Idés Facebooksida

Den M-styrda kommunen Lomma i Skåne har återkommunaliserat äldreomsorgen. Kan Lomma vara en modell för andra kommuner som vill ta tillbaka kontrollen över äldreomsorgen?
När privata utförare släpptes in i äldreomsorgen i Lomma väckte det starka känslor. Kampanjen ”Sälj inte farmor” samlade in tusentals namnunderskrifter. Ändå drevs privatiseringen igenom.
2017 påbörjades ett nytt, dramatiskt skifte i Lomma kommun: en återkommunalisering av äldreomsorgen. Nu gjorde Moderaterna och de övriga styrande partierna – Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna – en annan analys av vilken modell som bäst skulle gynna kommunens äldre.
Rapporten Lomma-modellen beskriver bakgrunden till Lommas beslut om återkommunalisering. Ett beslut som bland annat drevs fram av ett intensivt fackligt arbete med att uppmärksamma brister i den privata äldreomsorgen. Rapporten låter dem som var med och kämpade för, beslutade om eller genomförde återkommunaliseringen komma till tals. Rapporten utforskar även hur de upplever att det har gått hittills.
Medverkande:
– Kristin Linderoth, rapportförfattare
Kommentarer:
– Ulrika Lorentzi, välfärdsutredare och gruppchef vid LOs enhet för samhällspolitik
– Mari Huupponen, utredare, Kommunal
Samtalsledare: Lisa Pelling, statsvetare och chef för Arena Idé

Anmäl dig här