Seminarium Ojämlikhetens Tyskland

28 Nov 2019 08:30 - 28 Nov 2019 10:00
Arenagruppen, Barnhusgatan 4, Stockholm

Välkommen på seminarium om sociala och ekonomiska skillnader i Tyskland.

Anmäl dig här

Utvecklingen med en ökande ojämlikhet och tilltagande regionala spänningar inom länder blir allt mer tydlig och utgör en stor utmaning. 

I studien ”Unequal Germany. Socioeconomic Disparities. Report 2019” kartläggs den regionala ojämlikheten i Tyskland. Studien redogör för fattigdomsnivåer och demografiska förändringar men lägger också till en klusteranalys vilken baseras på flera indikatorer.

Resultatet visar att människors sociala och ekonomiska förutsättningar varierar kraftigt i Tyskland. Mer än 13,5 miljoner tyskar lever i regioner med omfattande strukturella problem. De dynamiska boom-regionerna är här också påverkade, där gör en överbelastad infrastruktur och ökande boendekostnader att även medelinkomsttagare påverkas negativt.

Den sociala sammanhållningen raseras allt mer och bland de regioner som drabbas hårdast av den strukturella krisen ökar också högerpopulismen. 

Ojämlikhetens Tyskland är en rapport från den tyska tankesmedjan Friedrich Ebert Stiftung inom ramen för deras projekt ”För en bättre morgondag” vilket har en progressiv och framtidsorienterad ansats.  

Seminariet är på engelska.

Talare:
Philipp Fink, chef för Fredrich Ebert Stiftungs kontor i Stockholm och en av författarna till ”Unequal Germany”.

Panel:
Anna Almqvist, LO-ekonom
Lisa Pelling, utredningschef, Arena Idé
Sandro Scocco, chefsekonom, Arena Idé

Moderator:
Håkan A Bengtsson, vd, Arenagruppen

28 november kl. 8.30–10.00. Frukostmacka och kaffe serveras kl. 8.00.
Arenagruppen, Barnhusgatan 4, Stockholm.

Arrangörer: Arena Idé & Friedrich Ebert Stiftung