Seminarium Online: USA inför partikonventen och presidentvalet

25 maj 2020 12:00 - 25 maj 2020 13:30
SVT Forum

Av vem och hur kommer USA styras under de närmaste fyra åren?

Seminariet ordnas av ABF Stockholm och Arena Idé utan publik, spelas in 18 maj i ABF-huset och kommer att sändas på SVT Forum den 25 maj.

Talare: Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier, Uppsala universitet, Ginna Lindberg, Sveriges Radio, Ekots utrikeschef, tidigare korrespondent i USA, och Leif Pagrotsky, tidigare statsråd och tills nyligen Sveriges generalkonsul i New York.

Öppningstalare: Gunnar Lassinantti, programansvarig, ABF Stockholm, och samtalsledare Håkan Bengtsson, vd, Arenagruppen.

Det kommande presidentvalet 3 november i USA tillhör de mest uppmärksammade och viktiga händelserna under detta år. Det avgör av vem och hur USA kommer att styras under de närmaste fyra åren. Detta får även stor betydelse för övriga världen.

Primärvalen under våren har fått ändrad karaktär genom coronakrisen, som drabbat USA allra hårdast i världen. Uppladdning sker nu inför partikonventen i sommar. Demokraternas hålls i mitten av juli i Milwaukee i Wisconsin, en så kallad swing state, där valutgången brukar vara jämn mellan kandidaterna. Efter en start med många aspiranter till landets högsta ämbete är det av allt att döma klart att Joe Biden, mångårig senator och vicepresident till Barack Obama, blir demokraternas presidentkandidat. Han har lovat att utse en kvinna till sin kandidat till vicepresident.

Republikanernas partikonvent hålls i slutet av augusti i Charlotte, North Carolina. Sittande presidenten Donald Trump kommer med största säkerhet att nomineras som kandidat för en andra presidentperiod.

Efter partikonventen tar presidentvalskampanjen vid. Huvudfrågan är om Joe Biden ska lyckas besegra Donald Trump.

Inrikespolitiken brukar vara helt avgörande för utgången av presidentval i USA. Denna gång kan coronakrisen och dess följdverkningar samt ekonomin i landet bedömas komma att dominera valdebatten. Donald Trump har uppfattats stå för ett nytt slags, bisarrt ledarskap. Han har tidigare gått segrande fram på parollen America first. Inom utrikespolitiken har han avsagt sig mycket av USA:s deltagande i en multilateral världsordning. Det har inneburit att USA lämnat Parisavtalet om klimatet, sagt upp kärnenergiavtalet med Iran och avtal på kärnvapenområdet med Ryssland, gått i konfrontation gentemot Kina i handelspolitiken med mera. En allmän bedömning är att USA förlorat en hel del av sin tidigare ledarroll i världspolitiken.

Vad kan man vänta av partikonventen? Vilka huvudfrågor kan förutses inrikespolitiskt och
utrikespolitiskt? Vilket stöd kan de bägge presidentkandidaterna väntas få från olika väljargrupper och delstater i USA? Går det på nuvarande stadium att säga något om övriga val 3 november – av vicepresident, till kongressen, till delstatsparlament och av guvernörer med mera? Hur kan valutgången bedömas påverka övriga världen? Dessa frågor kommer att tas upp under det 90 minuter långa seminariet.

Sändningstider för seminariet i SVT Forum kommer att presenteras i SVT:s programtablå.