Seminarium Regeringskris i Tyskland. Vad kan socialdemokraterna göra?

12 Dec 2017 09:00 - 12 Dec 2017 10:00
Arenagruppen, Barnhusgatan 4, Stockholm

Det tyska socialdemokratiska partiet SPD håller sin kongress 7-9 december i Berlin. Christian Krell, chef för den tyska socialdemokratiska tankesmedjan Friedrich Ebert Stiftung rapporterar från kongressen.

Hur är läget i den tyska socialdemokratin efter valet i september? Med vilka frågor och med vilka prioriteringar går de in i förhandlingarna om att bilda en regeringskoalition med Angela Merkel och CDU/CSU?

Christian Krell ger sitt perspektiv på frågan om hur resultatet av valet den 24 september 2017 kan tolkas. Efter valet inledde Angela Merkels CDU/CSU, De Gröna och liberala FDP förhandlingar om att bilda en regeringskoalition. Förhandlingarna kollapsade, och tvingade socialdemokraterna att påbörja förhandlingar om att återigen ställa upp på en stor-koalition med CDU/CSU. Trots det stora tapp i väljarstöd som de senaste åren i koalitionsregering har kostat.

Det är inte bara för SPD som hösten 2017 har varit smärtsam. Angela Merkel ifrågasätts allt mer i CDU, och i CDUs Bayerska systerparti CSU har en konflikt brutit ut mellan partiets ordförande och premiärminister i Bayern Horst Seehofer och hans utmanare Markus Söder.

Medverkande: Christian Krell, statsvetare och chef för FES i de nordiska länderna
Samtalsledare: Lisa Pelling, statsvetare och utredningschef på Arena Idé

Tid och plats
Tisdag 12/12 kl 9.00 till 10.00
Arenagruppen, Barnhusgatan 4
Vi bjuder på kaffe och frukostmacka från 08.30

Obligatorisk föranmälan.