Webbinarium Så organiserar sig cykelbuden i Brasilien under pandemin
Med Hugo Fanton, som forskar om sociala rörelser i Latinamerika vid São Paulos universitet.
Militanta strejker och protester mot farliga arbetsförhållanden och låga löner för cykelbud har spridit sig genom Latinamerika under pandemin. Under pandemin blev cykelbuden essentiella för samhällets fungerande då många satt i karantän och därför fick all mat och medicin levererat av cykelbuden.
Rörelsen Entregadores antifacistas organiserar arbetare som jobbar genom de olika apparna och grundades av cykelbudet Paulo Lima i São Paulo. Den 1 juli strejkade tusentals cykelbud i Brasilien samtidigt med sina motsvarigheter i Mexiko, Chile, Argentina och Ecuador tillsammans med bland annat studenter och fackföreningar för bättre arbetsvillkor.
Strejken satte press på företagen och regeringen att göra förändringar i lagstiftning och ge bättre villkor till sina arbetare. Entregadores antifacistas har lyckats skapa nätverk över nationella gränser, organiserat YouTube-paneler, och fått stort gehör i sociala medier.
Vi intervjuar Hugo Fanton som forskar om sociala rörelser i Latinamerika vid São Paulos universitet till vår samtalsserie 10 samtal klockan 10 för att förstå mer om organiseringen av cykelbud i Latinamerika och vad som hänt efter protesterna.
Medverkande
Hugo Fanton är postdoktor i statsvetenskap vid statsvetenskapliga institutionen vid universitetet i São Paulo (FFLCH-USP), hans forskning berör relationen mellan sociala rörelser, näringsliv och staten.
Izabella Martins Grapengiesser är praktikant på Arena Idé och läser det internationella masterprogrammet i statsvetenskap vid Stockholms universitet.
10 samtal klockan 10 är en serie korta samtal där vi pratar med experter om aktuella samhällsfrågor.
Samtalet sänds live på Arena Idés Facebooksida. Det kommer också gå att se i efterhand på arenaide.se/video