Idébaren: Vi (EU)tvärderar medlemskapet

10 Apr 2024 18:30 - 10 Apr 2024 20:30
Kulturhuset Stadsteatern, Lilla Studion

Det drar ihop sig till EU-val och svenskarna är måttligt engagerade. Bara en sjättedel har koll på att valet äger rum 6–9 juni i år. Dessutom minskar svenskarnas förtroende för EU-kommissionen för andra året i rad. Är EU en byråkratisk bromskloss eller snarare en garant för säkerhet, hållbarhet och välfungerande handel? Idébaren tar tempen på EU-politiken tillsammans med experter och publik.

”I Bryssel kan ingen höra dig skrika” sa karaktären och spinndoktorn Kasper Juul i den danska tv-serien Borgen. Hur väl stämmer den bilden med den politiska verkligheten i EU? Är det dit stora idéer och politisk handlingskraft åker för att dö?

Något som är säkert är att EU-direktiven inte blir färre. Enligt en opinionsundersökning utförd av Europaparlamentet anser 70 procent att EU:s åtgärder påverkar deras dagliga liv. Nyligen beslutades det att Europas gigarbetare ska ges ökade rättigheter på arbetsmarknaden. Ett annat nyligen klubbat EU-omfattande beslut är DSA, rättsakten om digitala tjänster som bland annat ska reglera en viss typ av riktad reklam online samt stärka skyddet för personer som utsätts för trakasserier och mobbning på nätet. Ytterligare en snackis är nya införda ålders- och hastighetsbegränsningar för EPA-traktorer.

I februari rangordnade organisationen EU-matrix samtliga 750 parlamentariker utifrån prestation på ett antal politiska områden, exempelvis miljö, hälsa, energi, socialpolitik och migration. Ingen av Sveriges ledamöter finns med på listan över de hundra med störst sakpolitiskt inflytande. Det gör däremot både danska och finländska ledamöter. Vad beror den svenska bottenplaceringen på?

Hur stor makt ska EU ha över nationella angelägenheter? Är EU ett hot mot den svenska modellen på arbetsmarknaden? Finns det något EU-motstånd kvar i svensk politik? Har globala kriser ökat behovet av att lagstifta inom EU?  Hur har utvecklingen sett ut sedan inträdet 1995? Vad krävs för att Sverige ska få igenom sin politik i större utsträckning? Och hur ska det gå för de svenska parlamentarikerna? Vet svenskarna ens vilka kandidaterna är?

Medverkande annonseras inom kort.

DJ: Namarijana

Insläpp 18:00 med DJ och barförsäljning. Debatten startar 18:30.

Köp biljetter här

Idébaren är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern, tankesmedjan Timbro och Arena Idé. Moderator för hela serien är frilansjournalisten och producenten Karin Hübinette. Som gäst är du mer än välkommen att vara en aktiv del av samtalet. Frågor och kommentarer uppmuntras för att kvällen ska ta spinn!