Seminarium Skottland visar vägen för jämlik sjukvård

16 Jan 2020 10:00 - 16 Jan 2020 11:30
ABF Stockholm, Sveavägen 41

Välkommen på seminarium med Dave Watson från UNISON med flera.

Genom att bygga en sjukvård utanför marknadens inflytande har Skottland uppnått häpnadsväckande goda resultat. Arena Idé och Närverket Gemensam Välfärd har tagit fram en rapport som beskriver det skotska alternativet, som är näst intill osynligt i den svenska debatten. Rapporten tar upp hur vården är organiserad, hur den växte fram och vilka resultat som uppnåtts. Därefter går den igenom några ”brytpunkter” där skillnader mellan skotsk och svensk sjukvård framstår som tydligast.

Slutsatsen är att en sammanhållen sjukvård baserad på solidaritet och samarbete är överlägsen en vård som har lönsamhet och konkurrens som övergripande principer. Den skotska sjukvården kan fungera som en konkret förebild för den svenska sjukvården.

Den 16/1 presenteras rapporten på ett öppet seminarium. Medverkar gör bland andra Dave Watson, från UNISON, det största fackförbundet inom vårdsektorn i Skottland.

Rapporten publiceras i samarbete med Nätverket för Gemensam Välfärd.

Klicka här för att läsa rapporten Skottland visar vägen

Rapporten har skrivit av Lars Taxén,  civilingenjör från KTH och docent från Linköpings universitet. Aktiv inom Nätverket för Gemensam Välfärd.