Seminarium USA inför mellanårsvalet

3 Oct 2022 18:00 - 3 Oct 2022 20:00
ABF-huset i Stockholm

Se samtalet i efterhand på SVT Forum

Första tisdagen i november genomförs mellanårsval i USA såväl till kongressen som till en rad andra poster. För två år sedan valdes Joe Biden till president, ett val som följts av en dramatisk utveckling. Motkandidaten, föregående presidenten Donald Trump försökte få valet ogiltigförklarat. Upplopp framprovocerades med detta syfte och kulminerade med stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium 6 januari 2021. Demokratin visade sig trots konstitutionen vara hotad och skör i USA. De rättsliga efterföljderna av upploppen pågår ännu.

Donald Trump har behållit ett grepp över republikanska partiet trots valnederlaget, och utmanövrerat politiska kandidater som misshagat honom. På senare tid har FBI på beslut av justitiedepartementet hemsökt Trumps egendom i Florida och beslagtagit hemliga handlingar från dennes presidenttid som han olagligt bortfört. Detta har rivit upp upprörda stämningar på konservativt republikanskt håll.

President Biden har dåliga opinionssiffror, men har med ekonomiska åtgärdspaket, senast ett klimatpaket, lyckats hålla arbetslösheten på en relativt låg nivå i följderna av pandemikrisen. Däremot har inflationen skjutit i höjden, och dollarns värde ökat kraftigt. Högsta domstolens beslut att inskränka aborträtten har skarpt kritiserats såväl i USA som på andra håll i världen.

Demokraterna har ingen självklar ledarkandidat efter den åldrande Biden. Utrikespolitiskt har situationen förvärrats genom kriget i Ukraina, och de kaos som USA och dess allierade bidragit till i Mellanöstern genom krigen i Afghanistan, Irak, Libyen och Syrien är olösta och kommer att skapa stora bekymmer ännu under mycket lång tid.

Hur är situationen inför mellanårsvalen i USA? Vilka resultat kan förväntas, och hur kommer USA självt och övriga världen att påverkas av valen?

Datum och tid: 3 oktober kl. 18.00–20.00
Plats: ABF Stockholm

Medverkande:
Karin Henriksson, Washingtonstationerad journalist och författare som varit Svenska Dagbladets USA-korrespondent
Ginna Lindberg, utrikeschef och USA-kommentator på Ekot, Sveriges Radio
Leif Pagrotsky, tidigare statsråd och Sveriges generalkonsul i New York
Samtalsledare:
Jesper Bengtsson, redaktör för Dagens Arena och ordförande i Svenska PEN
Seminariet öppnas av Gunnar Lassinantti, ansvarig för programserien Internationell utblick, ABF Stockholm
Entré 70 kronor