Webbinarium Vad står på spel på FN:s klimattoppmöte?

10 maj 2021 18:00 - 10 maj 2021 19:00
https://www.facebook.com/Arenaide/live

Den 1–12 november samlas världens länder på nästa stora klimattoppmöte – COP26 – i Glasgow. Mötet är det femte sedan världen kom överens om Parisavtalet och att hålla den globala temperaturhöjningen väl under 2 grader med sikte på 1,5 grader. Och bara det senaste året har mycket hänt. USA är tillbaka i avtalet och har lovat att halvera sina utsläpp, Kina att nå klimatneutralitet till 2060 och EU har beslutat om en ny klimatlag som snabbar på omställningen.

Frågan är om det kommer vara tillräckligt. FN:s senaste rapport ”State of Global Climate 2020” visar att klimatkrisen fortsätter och att alla länder måste göra mer för att minska sina utsläpp radikalt och nå klimatneutralitet så fort som möjligt. Klimattoppmötet COP26 kommer spela en stor roll för vilken väg det globala klimatarbetet tar.

Arena Idé och Klimatsossarna har bjudit in Mattias Frumerie, Sveriges chefsförhandlare i COP-delegationen för UNFCCC, för att beskriva läget inför de kommande förhandlingarna. Hur ser processen ut inför klimattoppmötet? Vilka är de stora stridsfrågorna mellan länderna och vad har Sverige för roll i det globala klimatarbetet?

Samtalet leds av representanter för Klimatsossarna och det kommer finnas utrymme för frågor och diskussion.

Arrangörer: Klimatsossarna och Arena idé.