Välkommen till Sverige: Var ska man bo?

29 Apr 2022 00:00 - 29 Apr 2022 00:00

Sverige står inför ännu ett stort flyktingmottagande. Den här gången från krigets Ukraina. Nu fattas de avgörande besluten om hur de flyende ska välkomnas till Sverige. I en serie samtal samlar vi erfarenheter och kunskap om flyktingmottagande och integration från aktörer i alla delar av samhället, från akademin till aktivister. 

I det första avsnittet av Välkommen till Sverige pratar vi om EU:s beslut att aktivera massflyktsdirektivet, och vilka konsekvenser det får för de som nu flyr från Ukraina. I det andra avsnittet av Välkommen till Sverige, som släpps på fredag 29 april, ska vi prata om bostäder. Var ska de som nu flyr från Ukraina bo när det kommer till Sverige? 

Med oss har vi Marie Linder, ordförande för Hyresgästföreningen, Martin Grander, biträdande lektor på institutionen för urbana studier vid Malmö universitet, som forskar på bl.a. bostadsförsörjning, integration och segregation. Och Åsa Eriksson, riksdagsledamot för Socialdemokraterna och f.d. kommunalråd i Norberg, en av de kommuner i Sverige som tog emot flest flyktingar per capita 2015.

Lyssna på det första avsnittet av Välkommen till Sverige här: