Seminarium Viktigare än någonsin – ett starkare Public Service

Raportlansering och bokrelease

25 Mar 2024 14:00
Tankesmedjan Fores, Sveavägen 59

Fem tidigare mediechefer presenterar nu sin rapport om ett framtida starkare Public Service. Kerstin Brunnberg, f.d. vd SR, Christina Jutterström, f.d. vd SVT, Allan Larsson, f.d. styrelseordförande SVT, Jan Petersson, f.d. strategichef SR och Jan Scherman f.d. vd TV4, har under ett år arbetat på ett  nytt, unikt sätt som skuggutredning. Samtidigt som den statliga utredningen om Public Service framtid löper har de fört samtal med både utredarna och kulturdepartementet, hållit seminarier med en rådgivande kommitté, publicerat debattartiklar och slutligen skrivit denna rapport.

Rapporten innehåller beskrivningar av den nya medieverkligheten, analyser och förslag till förändringar i villkoren för public service för åren 2026–2033. Det handlar framför allt om bredden i utbudet – för första gången ifrågasatt av en regering – om hur man stärker oberoendet mot politiken och om AI:s betydelse för public service. I rapporten finns också deras förslag om hur public service ska finansieras och krav på en expertutredning om public services organisation, fortsatt tre företag eller ett samlat bolag.

Kommentarer:

Karin Pettersson, kulturchef på Aftonbladet

Karin Olsson, biträdande chefredaktör på Expressen

Tid och plats:  25 mars klockan 14.00, Tankesmedjan Fores lokaler, Sveavägen 59.
Arrangörer: Föreningen Oberoende Public Service i samarbete med Arena Idé och Fores.
Direkt efter presentationen av rapporten firar vi releasen av antologin I allmänhetens tjänst som också initierats av Föreningen Oberoende Public Service.