Ny chef och utredningschef

Lisa Pelling och German Bender får nya roller på Arena Idé.

Lisa Pelling blir ny chef för tankesmedjan Arena Idé.

Lisa Pelling har doktorerat i statsvetenskap vid Wiens universitet och har tidigare bland annat varit sakkunnig på Utrikesdepartementet. Hon är ledarskribent på Dagens Arena och ofta anlitad som kommentator, bland annat återkommande i SVT Morgonstudion, Sveriges Radios God morgon, världen! och Kvartals podd Veckopanelen. Sedan 2013 har hon varit utredningschef på Arena Idé med programansvar för välfärds- och demokratifrågor. Under 2021 är hon aktuell med en ny bok, Det svenska missnöjet.

– Arena Idé är den enda tankesmedjan som har stöd från den breda fackföreningsrörelsen genom såväl förbund inom LO som tjänstemanna- och akademikerförbund. Det ger oss ett stort ansvar och en unik möjlighet att påverka den politiska debatten och dagordningen på ett systematiskt och långsiktigt sätt, säger Lisa.

– Vi ska fortsätta ha både tyngd och genomslag, genom att vara seriösa och forskningsbaserade och samtidigt skapa uppmärksamhet kring de frågor vi arbetar med.

German Bender blir ny utredningschef med särskilt ansvar för arbetsmarknad och utbildningspolitik.

German Bender har över ett decenniums erfarenhet av analys- och påverkansarbete från bland annat TCO, där han arbetat som utredare och talskrivare, och LO, där han varit talskrivare och opinionsbildningsansvarig. I grunden är han utbildad journalist (JMK) och civilingenjör (KTH). Inom ramen för sitt arbete på Arena Idé doktorerar han även på Handelshögskolan i Stockholm med forskning om fackligt inflytande, algoritmer och lönebildning.

– Som utredningschef vill jag fokusera på två saker: att ännu tydligare lyfta fram det fackliga perspektivet och att stärka den redan gedigna forskningsförankringen i Arena Idés arbete.

– Jobben blir alltmer påverkade av algoritmer och artificiell intelligens. Hur man kan påverka den utvecklingen är en avgörande strategisk fråga för facken och något jag studerar i min forskning.