Ny debattsatsning på Kulturhuset Stadsteatern inför valet 2022

Foto: Matilda Rahm

Kulturhuset Stadsteaterns startar nya serie Idébaren – ett återkommande debattprogram för samhällsintresserade stockholmare. Arena Idé är medarrangör.

Var fjärde torsdag, fram till sommaren, kommer Idébaren äga rum på restaurang Stories i Kulturhuset Stadsteatern. Vid varje programtillfälle ligger fokus på en av valets viktigaste frågor. Under kvällen kommer gästerna kunna avnjuta mat och dryck samtidigt som diskussionerna pågår i lokalen. 

– Idébaren har ett inbjudande programformat som ger stort utrymme för publiken att vara delaktig i samtalet. Syftet är att fördjupa kunskapen kring valets mest brännande frågor, utan pajkastning och polariserad retorik. Utöver samtal består kvällen av mingel, mat och musik, säger Eva Kopito, redaktör för Samtal & debatt på Kulturhuset Stadsteatern.  

Först ut är temat sjukvården som i de senaste Novus-undersökningarna legat i topp över de viktigaste politiska frågorna enligt svenska folket.  

– Vi vill inleda valåret 2022 med att diskutera en av de politiska frågor som människor grubblat och känt oro kring, kanske särskilt den senaste tiden. Kulturhuset Stadsteatern ska alltid vara ett rum för möten mellan människor, idéer, konst och kultur. Idébaren är en del av det rummet och en del av vår satsning inför det kommande valet i höst, säger Linda Beijer, kulturchef på Kulturhuset Stadsteatern. 

Den 3 mars består samtalspanelen av både kända tyckare och individer som jobbar inom vården. Medverkar gör Akil Awad, specialistläkare och initiativtagare till Stockholms sjukvårdsupprop, Barbro Westerholm, läkare och riksdagsledamot för Liberalerna, Fanny Nilsson, ST-läkare och debattör, och Kajsa Dovstad, läkare, debattör och vikarierande programansvarig för välfärdsfrågor på Timbro.

Projektet är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern, Stiftelsen Höj Rösten, tankesmedjan Arena Idé och tankesmedjan Timbro. Moderator för hela programserien är Karin Hübinette, tidigare programledare för SVT Agenda. 

– Idébaren kommer vara ett intimt och generöst sammanhang där publik och deltagare kan mötas för att stöta och blöta idéer tillsammans. Vi vill även skapa en möjlighet för varje besökare att delta i ett forum utanför sin egen filterbubbla, säger Eva Kopito.

Redaktionen består av Andreas Johansson Heinö, skribent och förläggare vid Timbro förlag, Eva Kopito från Kulturhuset Stadsteatern, frilansjournalisten och producenten Karin Hübinette, Najma Mohamed, verksamhetsansvarig på Stiftelsen Höj Rösten och rektor på Höj Röstens politikerskola, samt Susanna Kierkegaard, rektor för Arenaakademin. 

Datum: 3 mars, 10 mars, 7 april, 5 maj, 19 maj och 2 juni.