NY RAPPORT | Efter Mos Maiorum

Arena Idé släpper ny rapport om etnisk profilering.

Tidigare i år publicerade Arena Idé Peter Leanders rapport Skyldig tills motsatsen bevisats? – En granskning av polisens inre utlänningskontroller. Rapporten bekräftar att svensk polis använder sig av rasistiska metoder vid så kallade inre utlänningskontroller, trots att detta är förbjudet enligt svensk och internationell lag.

Men vad hände sedan? I oktober månad i år genomfördes en EU-ledd polisoperation under namnet Mos Maiorum. Operationen, även kallad “Super-reva” pågick under två veckor. Vad var syftet med operationen? Och hur påverkas polisen av den här typen av uppdrag?

Peter Leander har i sin nya rapport intervjuat gränspoliser, synat statistiken och polisens egna rapporter för att ge en djupare bild av operationen.

Rapporten visar att polisen nu för första gången erkänner problemet med etnisk profilering. Peter Leander har tagit del av en intern rapport där polisen slår fast att det i ett multietniskt samhälle som Sverige inte längre går att använda etniska markörer vid inre utlänningskontroller. Centrala gränskontrollenheten vid Rikskriminalpolisen kommer därför under 2015 undersöka om förbudet mot etnisk profilering måste ses över.

Ladda ned rapporten Efter Mos Maiorum – En granskning av polisens inre utlänningskontroller här ››

Kategorier:
Blogg