Den minst dåliga skatten

Så kan en markvärdesskatt rädda ekonomin, klimatet och grannsämjan

Klicka här for att läsa rapporten

Den nyliberala husguden och ekonomen Milton Friedman korade en gång markvärdesskatten till ”den minst dåliga skatten”. Men markvärdesskatten har potential även för dem som inte är frälsta libertarianer.

Med den här rapporten hoppas skribenten Susanna Kierkegaard och nationalekonomen Jonathan Grosin kunna utstaka en praktisk väg till ett mer sammansvetsat lokalsamhälle med hjälp av en markvärdesskatt och en investeringsfond. I bästa fall övertygas både läsare till höger och vänster av deras idéer.

Markvärdesskatten har varit en ekonomisk blind fläck i Sverige. Här beskattas i stället land och byggnader med en fastighetsavgift. Fastighetsavgiften är låg och har ett tak mot högt värderade fastigheter, vilket gör att den bidrar till ojämlikhet. Fastighetsbeskattningen är utformad på ett sätt som gynnar de som äger mest, och utnyttjar inte alls potentialen som finns i markvärdesbeskattning.

I ekonomisk teori hyllas markvärdesskatten för att den varken påverkar utbud och efterfrågan särskilt mycket eller låter ägaren fly undan beskattning. Det är svårt att ta med sig en bit land till Caymanöarna.

Författarnas policyförslag inkluderar även en idé för hur intäkterna från skatten ska användas. Genom kommunala investeringsfonder kan markvärdesskatten leda till minskad segregation, en rättvisare bostadsmarknad och trevligare grannskap. Ekonomerna är överens om markvärdesskattens potential. Det är dags för politiken och medborgarna att bli det.

Om rapportförfattarna

Susanna Kierkegaard är ledarskribent och skriver bland annat för Aftonbladet, Piteå-Tidningen, Norrländska Socialdemokraten och Dagens Arena. Hon är författare till rapporten ”När de tror att ingen ser – En granskning av Sverigedemokraterna i Europaparlamentet 2014–2019” utgiven av Arena idé och Skiftet.

Jonathan Grosin studerar nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Han har skrivit på Socialdemokratiska ekonomklubbens blogg viharraknatpadethar.se samt jobbat som reporter på Ekonomikanalen EFN.