Ett anständigt liv

Centerpartiets Annie Lööf tycker att ingångslönerna borde sänkas med 25 procent. I takt med att arbetslösheten stiger argumenterar allt fler för att ingångslönerna borde sänkas, för att som det heter ”sänka trösklarna” till arbetsmarknaden. Men går det att leva på Lööf-löner?

I rapporten “Ett anständigt liv” uppmärksammar vi frågorna som ingen verkar ställa sig, nämligen: Hur kommer livet se ut för dem som ska leva på en lön som är sänkt med 25 procent? Går det att skaffa barn, betala hyran och köpa varma vinterkläder med så låga löner?

Arena Idés Shadé Jalali har räknat på vad en 25 procentig sänkning av lägstalönerna skulle innebära för olika typer av hushåll. Uträkningarna bygger på kalkyler från Konsumentverket, Swedbank, Socialstyrelsen och Försäkringskassan. Rapporten visar att en 25-procentig sänkning skulle leda till att den disponibla inkomsten skulle sjunka med alltifrån ett par tusenlappar och upp till nästan 7 000 kronor.

Referat från releasen finns att läsa här.

Röster om Ett anständigt liv

Med Lööf-löner får färre ett anständigt liv
Politism 2013-12-05

Ensamma mammor lider i Lööfs Sverige
Expressen debatt 2013-12-04

Sänkt lägstalön kan öka bidragen
Kommunalarbetare 2013-12-04

Sänkt lön med 25 procent: så blir konsekvenserna
Dagens Arena 2013-12-04

Ett Anständigt Liv 

Rebecka Bohlin, journalist och författare till bl a boken De Osynliga skriver om Ett Anständigt Liv på nättidningen Feministiskt Perspektiv.

Följ debatten på Twitter

#anständigtliv

@arenaide

Läs rapporten

Ladda ned rapporten Ett anständigt liv (pdf)