Ett marinblått Frankrike?

Tomas Lindbom har skrivit en rapport om hur Nationella fronten har stärkt sin ställning i fransk politik sedan Marine Le Pen tog över ledarskapet i partiet för drygt tre år sedan.

Marine Le Pen fullföljer en mer än hundra år gammal nationalistisk tradition i Frankrike. Hennes variant av nationalism är inskränkt och kulturrasistisk. Invandrare ska assimileras in i en traditionell fransk kultur eller lämna landet. Den talar till medborgarnas egoism. Krisen skylls på allt som är främmande: invandrare som tar jobben eller lever på bidrag, EU och övrig omvärld som konkurrerar ut franskt företagande och internationella ligor och invandrare som begår brott. Hjältarna är fransmän som bott i landet i generationer och nu upplever att tillvaron försämras. Fienden är globaliseringen med de öppna gränserna som hotar jobben, välfärden och de franska sederna och kulturarvet.

Men kan hon nå hela vägen till presidentskapet?

Tomas Lindbom har en bakgrund som historiker och är utbildad i kommunikation och media. Han skriver om samhällsfrågor med särskild inriktning på franska förhållanden. Du kan följa hans kontinuerliga bevakning av fransk inrikespolitik på bloggen www.lindbompafranska.se