Inget barn ska vräkas
Trots nollvision har 8 939 barn vräkts sedan 2008. Mörkertalet är stort, då många flyttar innan avhysningen träder i kraft och en vräkning hinner genomföras.
Rapporten Inget barn ska vräkas – Vad krävs för att uppfylla nollvisionen? sammanställer och åskådliggör den senaste vräkningsstatistiken från Kronofogden samt data från Boverket och SCB, och tar stöd i aktuell forskning om barns utsatthet på bostadsmarknaden för att föreslå hur nollvisionen om vräkningar av barn kan uppfyllas.
Rapporten i korthet:
- Trots att det finns en nollvision mot vräkningar av barn, vräktes 342 barn första halvåret 2024. Mörkertalet av hushåll som ofrivilligt avhyses från sina hem är stort. Fyra gånger fler än de som vräks lämnar hemmet innan vräkningen träder i kraft.
- 8 939 barn har vräkts sedan 2008.
- En tidigare positiv trend med minskat antal vräkningar har brutits. Ansökningarna om vräkningar har ökat med 20 procent sedan 2017 och antalet verkställda vräkningar har ökat med över 30 procent.
- Det vanligaste skälet till en vräkning är att hyresgästen inte har råd att betala hyran. 8 av 10 vräkningsfall beror på en hyresskuld, och i ärenden som berör barn är hyresskuld skälet i 9 av 10 vräkningsfall. Ändå tar socialtjänsten sällan på sig betalningsansvaret för att förhindra en vräkning.
- Vräkningsstatistiken ger inte hela bilden av situationen på bostadsmarknaden. Det är enbart de som överhuvudtaget har kunnat ta sig in på förstahandsmarknaden som syns i vräkningsstatistiken. I takt med att det blir svårare att hitta ett tryggt boende för hushåll med låga inkomster, ökar antalet hushåll som helt enkelt inte släpps in på förstahandsmarknaden för hyresrätter. Därför behöver vräkningsbegreppet utvidgas och det behövs fler mått för att förstå hur utsattheten på bostadsmarknaden utvecklas.
Rapportförfattare Tove Bjelving är statistiker och praktikant på Arena Idé och Bostad 2030 under höstterminen 2024. Tove har förtroendeuppdrag i organisationen jagvillhabostad.nu.
Arena Idé och Bostad 2030 ger tillsammans ut rapporten.