Inte ett parti som andra – en analys av Sverige-demokraternas sjukvårdspolitik

Läs rapporten (pdf)

Sjukvården är en av väljarnas viktigaste frågor inför valet den 9 september 2018. I maj 2017 deklarerade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att SD ska”bli vårdpartiet i Sverige”. Den här rapporten granskar Sverigedemokraternas sjukvårdspolitik, vad den innebär i praktiken för människor som har behov av vård och för de människor som arbetar inom vården.

Rapporten bygger på Sverigedemokraternas program (från principprogram till valplattformen) samt på de senaste två årens sverigedemokratiska motioner i riskdagen och de tio största landstingen.

Rapporten drar två huvudsakliga slutsatser.

Den första är att Sverigedemokraterna är ett parti som står till höger i vårdfrågorna. Under de senaste åren har SD valt Alliansens sida i de allra flesta frågorna. SD vill sänka skatterna och därmed minska resurserna till vården, och de har svikit sina väljare och svängt i frågan om vinster i välfärden.

Den andra slutsatsen är att Allianspartierna inte ska låta sig luras. Sverigedemokraterna är inte ett parti bland andra. SD är ett antifeministiskt parti, Sveriges mest homofoba parti och ett främlingsfientligt parti. Sverigedemokraterna är ett parti som är berett att byta fot i de flesta sakfrågor, de är konsekvent inkonsekventa, bortsett från den sverigedemokratiska kärnfrågan – invandringsmotståndet.