Katrine Kielos: Myten om Järnladyn – Bilden av Margaret Thatchers ekonomiska politik. Del 10 i »Ny tid-serien«

Av Katrine Kielos

Filmen Järnladyn sveper fram över världen. Men lika eniga som vi är om att Streep kommer att få en Oscar, lika oeniga är vi om hur man bör se på Margaret Thatcher.

Få har satt ett så stort popkulturellt hatutryck (”When will you die?” sjunger Morrissey). Och få försvaras lika ihärdigt av unga högerpolitiker (”Hon är min förebild” säger Annie Lööf).

En del av berättelsen brukar höger som vänster enas om efter ett tag: exploderande ojämlikhet, massarbetslöshet, fattigdom och upplopp var en stor del av det brittiska 1980-talet. Visst, säger hennes försvarare, men det var ju nödvändigt.  Titta hur det såg ut innan Thatcher tillträdde. Har ni någon aning om hur hemskt det brittiska 1970-talet var? Ett land i undergång med sopor på gatorna där allt som kunde röra sig strejkade. Thatchers ekonomiska revolution skakade ju om allt det här – är inte det en bedrift i sig? Oavsett vad man tycker om innehållet?

Katrine Kielos granskar och kritiserar denna bild. Hon sätter in Thatchers ekonomiska budskap i ett historiskt sammanhang. Och frågar sig hur det kunde definiera en era, trots de rätt svaga resultaten.

Läs rapporten

Ladda ned Myten om Järnladyn – Bilden av Margaret Thatchers ekonomiska politik (pdf)