Övergivna av arbetarklassen?

– En rapport om Socialdemokraternas kris och radikalhögerns framgångar.

Under 2000-talets två första årtionden har den västeuropeiska socialdemokratin genomgått en minskning av historiska proportioner. Samtidigt har högerradikala partier rönt stora framgångar. Detta har banat väg för ett narrativ som gör gällande att socialdemokratiska partier har förlorat sina arbetarklassväljare till radikalhögern. I den här rapporten ifrågasätts det påståendet.

Rapporten är ett samarbete med FES Nordic countries.

 

Om rapporten i media

Cas Mudde: Sossarna har tänkt helt fel om arbetarväljarna – De har inte lockats av högersvängen i invandringspolitiken | Artikel i  Aftonbladet 2023-06-14

Cas Mudde: “Antifascismen är ofta ihålig” | Intervju i Dagens Arena 2023-06-16

Mudde: Socialdemokratins felanalys gynnar extremhögern | Intervju i Tidningen Syre 2023-06-16

Världsledande expert: Det här blir SD:s nästa stora drag | Intervju i Dagens ETC 2023-06-21

Måndagsprat: Vad säga om Mudde? Sydöstrans ledarsida diskuterar Cas Muddes teser | Ledare i Sydöstran 2023-06-26

Problemet är att S börjar likna SD | Insändare i Sydöstran 2023-06-28

 

Rapportförfattare:

Tarik Abou-Chadi är biträdande lektor vid statsvetenskapliga institutio nen vid Zürichs universitet och på Centret för demokratistudier i Aarau. Han forskar om val och politisk konkurrens i utvecklade demokratier och har publicerat många artiklar om socialdemokratin, radikalhögern och gröna partier.

Reto Mitteregger har en kandidat- och masterexamen från Zürichs universitet och är doktorand och assistent på statsvetenskapliga institutionen vid Zürichs universitet. Han deltar i forskningsprojektet ”European social democracy and the trade-offs of party competition in post-industrial societies”.

Cas Mudde är Stanley Wade Shelton UGAF Professor in International Affairs och Distinguished University Professor vid Georgias universitet (USA) samt adjungerad professor på Centret för extremismforskning (C-REX) vid Oslo universitet. Några av hans senaste böcker är Ytterhögern idag (2022) och Populism. En kort introduktion (2022, med Cristóbal Rovira Kaltwasser).