Rörelsejuridik

Hur kan lagboken användas som verktyg för sociala rörelser och samhällsförändring? Nu startar Arena Idé en föreläsningsserie och studiecirkel i rörelsejuridik i samarbete med ABF Stockholm och podden Vem har rätt?

Fatima Osman och Joanna Herskovits.

Studiecirkeln är fullbokad, men föreläsningarna är gratis och öppna för alla. Anmäl dig via länkarna nedan (obs, en länk för varje föreläsning). Fler medverkande och mer info kommer. Bakom föreläsningsserien, studiecirkeln och podden står Fatima Osman och Joanna Herskovits.


Föreläsningarna

14 mars. Vad är rörelsejuridik?
Maria Nääv, doktorand i allmän rättslära med fokus på diskrimineringsrätt vid Stockholms universitet introducerar begreppet rörelsejuridik och reflekterar över hur rörelsejuridik kan användas för progressiv samhällsförändring, men också vad rörelsejuridiken inte kan göra. Ett tillfälle att utforska förhållandet mellan makt och juridik, samt reflektera över hur strukturell diskriminering kan yttra sig i juridik.
Obligatorisk anmälan

21 mars: Rätten till en fristad. Om asylrätt.
Med Louise Dane, doktorand i migrations- och barnrätt vid Stockholms Universitet.
Obligatorisk anmälan

28 mars: Vad har polisen egentligen rätt att göra?
Med Deniz Ünal, biträdande på jurist Advokatfirman Defens.
Obligatorisk anmälan

4 april: Var går yttrandefrihetens gräns? Om främlingsfientlighet på nätet.
Med Johan Nordqvist, ordförande Juridikfronten.
Obligatorisk anmälan

11 april: Brottmålsprocessen. Från polisanmälan till dom.
Med Hanna Cardell, åklagare på Södertörns åklagarkammare.
Obligatorisk anmälan

Vad är rörelsejuridik? på Facebook

 

Podden Vem har rätt?

En podcast om rörelsejuridik från Arena Idé med Fatima Osman och Joanna Herskovits och gäster. Första avsnitten släpps i slutet av mars.  Lyssna här


Studiecirkeln

Alla människor stöter då och då på juridiska problem i sin vardag – och måste då använda juridiska verktyg. Vilken tillgång vi har till juridiska verktyg handlar om klass, kön och etnicitet. Juridiken kan lätt framstå som ett hot, och används ibland också som ett verktyg för att legitimera systematiska kränkningar. I praktiken uppstår ett glapp mellan att ha rätt och få rätt. Rörelsejuridik handlar bland annat om att öka kunskapen bland människor om vilka rättigheter de har i vår rättsstat.

I vår kommer aktivister, jurister och vanliga medborgare mötas i denna studiecirkel för att dela med sig av sin kunskap, avväpna juridiken och praktiskt visa vad vi kan använda juridiken till. Alla som har ett intresse för eller vill lära sig mer om juridik är välkomna.

Cirkelledare är Fatima Osman och Joanna Herskovits. Fatima Osman läser juristprogrammet vid Stockholms universitet och jobbar på Antidiskrimineringsbyrån samt Åklagarmyndigheten. Hon är intresserad av kritisk rättsfilosofi och hur man kan omvärdera legala normer utifrån behoven i dagens samhälle. Joanna Herskovits är nyexaminerad jurist specialiserad på våld i nära relationer. Hon är intresserad av språkets politiska kraft och hur juridik kan användas i rörelsejuridiskt syfte.

Både Fatima Osman och Joanna Herskovits har gått Akademin för rörelsejurister, en utbildning för jurister och juridikintresserade som vill använda juridiken för samhällsförändring. Utbildningen drivs av Arena Idé, ABF och Hyresgästföreningen.

Boken Rätten till rättvisa – om utsatta människors rättigheter och tillgång till rättvisa (Premiss förlag 2017) ingår i kursavgiften. Studiecirkeln har endast 20 platser.

Lästips: Rami Al-Khamisis rapport Rörelsejurister