Så blir asylprocessen i framtidens EU | Ny podd

EU-kommissionen vill skapa en gemensam asylpolitik för EU:s medlemsländer, men hur ska den se ut? Hur kommer asylprocessen gå till och vilka rättigheter kommer de asylsökande att ha?

I det här avsnittet av  Människor & Migration går asylrättsadvokaten Ignacio Vita och statsvetaren Lisa Pelling igenom hur förslagen till asylprocedurförordning och mottagandedirektiv ser ut. Vad innebär det att det i förslaget står att förfarandet ska bli enklare, tydligare och kortare? Hur ser kommissionens förslag kring säkra länder ut? Avsnittet diskutera rättssäkerheten i prövningarna och på vilka sätt förslagen tar hänsyn till ensamkommande barn och barns egna asylskäl.

Lyssna på avsnittet här eller valfri podcast-app. Prenumerera på podden via iTunesRSSFacebook och Twitter.

Relaterad läsning

Så vill EU ta makten av asylpolitiken  – Första avsnittet om harmoniseringen av EU:s asylpolitik. Vad menas med en gemensam europeisk asylpolitik och vad ingår i förslaget till Skyddsgrundsförordning?

Riksdagens fakta-PM Asylprocedursförordingen

Riksdagens fakta-PM Mottagandedirektivet

Hur ska EU:s asylsystem ändras? – Seminarium och utfrågning av Cecilia Wikström (L), som företräder Europaparlamentet i förhandlingarna med medlemsländeras regeringar och EU-kommissionen.

Kategorier:
Blogg