Samtal om Thomas Pikettys KAPITALET

På kort tid har den franska ekonomen Thomas Pikettys bok “Capital in the Twenty-First Century” fått stort genomslag i samhällsdebatten världen över. Men vad säger Piketty egentligen? Hur hänger argumentationen ihop? Och går hans teorier att applicera på svensk politik?

När anden ur flaskan väl är ute är det nästan omöjligt att stoppa tillbaka den, även om vissa försökt. Det är en relativt meningslös övning att leta tveksamheter i ett så stort material, som på detaljnivå alltid går att finna, men som inte förändrar bilden. Vad vi istället borde fundera över är d
e skrämmande konsekvenser det innebär att förlänga de senaste 30 årens utveckling ytterligare 30 år. Hur förhindrar vi ett sådant skräckscenario?
säger Sandro Scocco, chefsekonom på Arena Idé.

Medverkade i ett samtal kring Pikettys teorier gjorder Jesper Roine, docent i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, som har skrivit en sammanfattning på svenska av Pikettys bok, Agneta Berge, nationalekonom och utredare på LO och Sandro Scocco, chefsekonom på tankesmedjan Arena Idé. Kvällen inledddes med en kortare föreläsning av Jesper Roine. Samtalet livesändes via ABFplay.

Moderator: Anna Herdy, ledarskribent för Flamman

Plats: Abf-huset, Sveavägen 41

piketty

Se livesändning här ››

Kategorier:
Blogg